Care sunt obligatiilor firmelor listate la bursa, in urma aplicarii in Romania a Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS)

 

Documente financiar contabileTrecerea obligatorie la raportările IFRS, din 2012, pentru societăţile listate atrage după sine o serie de ajustări fiscale care trebuie evidenţiate în declaraţia de impozit pe profit ce trebuie depusă pe 25 martie. Ce schimbări aduce IFRS?

Începând cu situaţiile financiare anuale ale exerciţiului financiar 2012, societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată au obligaţia de a aplica Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS) la întocmirea situaţiilor financiare anuale individuale, conform Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 881/2012.

Aceste societăţi se află astfel în situaţia de a-şi retrata situaţiile financiare (inclusiv pentru perioada anterioară de raportare, pentru scopul comparabilităţii datelor financiare) întocmite conform Ordinului Ministrului Finanţelor nr. 3055/2009 şi aplicabile marii majorităţi a contribuabililor persoane juridice române.

Această prevedere, aplicabilă unor societăţi de tip deschis şi de interes public, înseamnă practic modificarea rezultatelor financiare raportate investitorilor la bursă, rezultate pe baza cărora se iau majoritatea deciziilor investiţionale, cu impact direct în preţul de tranzacţionare al acţiunilor. Astfel, odată cu raportarea rezultatelor financiare pentru anul 2012 conform IFRS, pot apărea modificări semnificative în capitalizarea bursieră a societăţilor, ca efect al fluctuaţiilor rezultatelor faţă de anul financiar precedent, chiar dacă o parte din aceste fluctuaţii sunt determinate doar de modificarea unor politici contabile. De asemenea, poate fi afectată capacitatea de a distribui dividende investitorilor, întrucât profitul net se va calcula în funcţie de noi reguli de raportare a veniturilor şi cheltuielilor.

Alexandra Smedoiu, Capital

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie