Mecanismul de Cooperare si Verificare ar trebui sa contina un set clar de indicatori pe care Romania trebuie sa ii indeplineasca

 

11835636-gavel-with-defocussed-law-books-behindMona Pivniceru a afirmat că a discutat cu Viviane Reding despre operaţionalizarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) în sensul ca cele patru condiţionalităţi să fie incluse într-o metodologie care să fie stabilită cu Comisia, pentru a vedea în ce măsură s-au realizat acestea şi care sunt indicatorii concreţi pe care statul român trebuie să-i urmărească.

‘I-am spus doamnei comisar că de la an la an rapoartele adaugă noi elemente de condiţionalitate, iar statul român nu are posibilitatea să anticipeze existenţa acestora şi prin urmare să le realizeze. De exemplu, condiţionalitatea iniţială viza implementarea Codurilor de Procedură Penală şi Civilă. În timp, de la raport la raport s-au adăugat Codul Civil şi Codul Penal. Alt exemplu, condiţionalitatea privitoare la crearea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), era condiţionalitatea numărul trei. Ea a fost imediat creată şi s-ar presupune, într-o bună logică, că aceasta a fost realizată, prin urmare trebuia eliminată. Ori de la raport la raport s-a adăugat monitorizarea competenţelor ANI şi extinderea lor, un istoric de caz’, a declarat ministrul justiţiei la Bruxelles, precizând că urmărirea istoricului de caz face ca această condiţionalitate să fie perpetuă.

Realitatea.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie