In 2012, instantele din Sibiu au emis doar 22 de ordine de protectie a femeilor abuzate de parteneri
În judeţul Sibiu, au fost înregistrate 37 de cereri de emitere a ordinului de protecţie, 36 fiind făcute de femei şi doar unul de bărbat, în 2012, de la intrarea în vigoare, în luna mai a anului trecut, a ordinului de protecţie. Instanţele judecătoreşti au soluţionat cu emiterea ordinului de protecţie 22 dintre acestea.
Un ordin de protecţie ar trebui emis chiar în aceeaşi zi în care se depune cererea, însă la nivel naţional au fost emise şi la o distanţă de 118 zile.
La Sibiu, durata medie de soluţionarea acestor solicitări a fost de 13 zile, Judecătoria din Mediaş a dispus cel mai repede emiterea unui ordin de protecţie, în şase zile, iar la polul opus Avrigul a înregistrat şi 35 de zile de la data când a fost depusă cererea pană la emiterea ordinului de restricţie.
„Atunci când instanţele judecătoreşti aleg între un proces lung şi unul scurt în cazul ordinului de restricţie, balanţa înclină în favoarea libertăţii de mişcare şi dreptul la proprietate al agresorului, în contrabalanţă fiind riscul de vătămare corporală şi chiar moartea victimelor”, a declarat Camelia Proca, membru al Asociaţiei ALEG, partener în proiectul naţional care urmăreşte implementarea Ordinului de Protecţie de instanţele judecătoreşti.
Deşi a fost emis un ordin de protecţie, în unul din dosarele din judeţul Sibiu nu a fost respectat principiul siguranţei victimei. Astfel că, în ordinul de protecţie se prevede păstrarea de către pârât a unei distanţe minime de 100 de metri faţă de reclamantă, dar se respinge solicitarea acesteia de predare a armei de către pârât.
Un alt aspect al judecării acestor dosare este şi locul unde acestea sunt judecate. Două caracteristici fac ca intervenţia pentru diminuarea fenomenului de violenţă domestică să fie dificilă: pe de o parte, secretul care înconjoară viaţa privată de familie şi de cuplu şi, pe de altă parte, acceptarea tradiţională a rolurilor inegale ale membrilor familiei. Sibiul a judecat toate dosarele în Sala de Consiliu, aşa cum legea prevede pentru respectarea secretului care înconjoară viaţa de familie şi privată.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!