Cine sunt beneficiarii modificarilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989

 

Balanta cu acte si baniSăptămâna viitoare se decide în guvern ce se întâmplă cu cei care au obţinut proprietăţi fructificând drepturi litigioase. Vestea bună este că noua lege merge pe principiul „restitutio in integrum”, vestea proastă, despăgubirile în bani se întind pe 10 ani.

Cine intră sub incidenţa noii legi

Noua legislaţie privind restituirea sau despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de case/apartamente şi terenuri (extra şi intravilane) va fi adoptată prin angajarea răspunderii guvernului pe 19 martie a.c.

Beneficiază de prevederile legii numai foştii proprietari care au depus cereri (notificări) pentru restituiri sau despăgubiri în termenele prevăzute de legile anterioare – Legea 18/1991, Legea 1/2000, Legea 10/2011 etc. – şi până în prezent nu li s-a soluţionat dosarul, adică nu a primit nimic în natură, bani sau acţiuni la Fondul Proprietatea.

Restituirea în natură are prioritate

Ca şi în cazul legilor anterioare, în ceea ce priveşte imobilele care au avut calitatea de locuinţă, alte construcţiii, terenurile intra şi extra vilane, acolo unde se mai poate face restituirea în natură a imobilelor originale, aceasta va deveni prioritară. În acest sens, legea prevede ca instituţiile care deţin respectivele imobile să comunice autorităţilor indicate în viitoarea lege.

Despăgubiri în natură şi în bani

Pentru situaţiile în care nu se mai poate face restituirea în natură, sunt prevăzute două variante de despăgubiri: una în natură şi alta prin echivalent bănesc. Pentru despăgubirea în natură, într-o primă etapă, mai multe autorităţi ale statului urmează să identifice şi să cedeze spre ANRP imobile şi terenuri care mai sunt în proprietatea statului. În etapa a doua, persoanele îndreptăţite vor obţine, după aprobarea dosarului şi în funcţie de valoarea proprietăţii ce a fost confiscată/naţionalizată etc., puncte valorice. Cu aceste puncte valorice, persoanele în cauză se vor prezenta la licitaţii pentru a-şi adjudeca, la alegere, o proprietate similară celei de care au fost deposedate în timpul regimului comunist. „Licitaţiile vor de genul celor clasice. Cine are mai multe puncte câştigă, iar cei care pierd se orientează spre alte imobile şi participă la alte licitaţii”, a declarat pentru cotidianul.ro preşedintele ANRP, George Băieşu.

Theo Marcovici, Cotidianul

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie