Casa de Asigurari va fi obligata de UE sa deconteze serviciile medicale platite de romani in clinicile din Europa

 

medicÎncepând cu data de 25 octombrie, anul curent, pacienţii din România pot opta să se trateze în orice ţară membră a Uniunii Europene, iar Casa de Asigurări de Sănătate va fi obligată să deconteze contravaloarea serviciilor medicale primite, potrivit unei Directive Europene adoptate în anul 2011.

Cu toate că poate să existe o diferenţă între costul unui serviciu medical dintr-o altă ţară UE şi cel din România, iar CNAS decontează preţul din ţara noastră, dacă se iau în calcul condiţiile din spitalele din România, lipsa medicamentelor, plafoanele impuse pentru analize medicale, precum şi plăţile informale, ar putea deveni mai avantajos pentru români să plece să se trateze în oricare altă ţară a Uniunii.

Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, a explicat pentru Curierul Naţional că după data de 25 octombrie, de când se aplică Directiva 24/2011/CE privind asistenţa medicală transfrontalieră, dacă un român va merge în altă ţară membră UE să se trateze va plăti serviciile medicale primite, iar facturile plătite vor fi decontate în România de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. „Casa va deconta preţul pe care serviciul medical îl are în România. Diferenţa va fi suportată de pacient”, a explicat el.

Chiar şi în aceste condiţii, CNAS va fi asaltată de cereri de decontare. „De exemplu, dacă eu merg să îmi fac analizele medicale în Ungaria, unde preţurile sunt aproape la fel ca în România, voi veni în ţară, iar Casa va fi obligată să îmi deconteze”, ne-a spus Vasile Barbu.
„De ce aş alege altă ţară pentru analize medicale? Pentru că în România trebuie să plătesc pentru analizele în ambulatoriu. Ţara noastră are plafoane pentru aceste servicii medicale şi după ce se termină aceste plafoane, pacienţii plătesc din buzunar analizele. Casa decontează, de fapt, în ţara noastră, doar 11-12% din analizele medicale efectuate într-o lună, restul sunt plătite de pacienţi”, a detaliat preşedintele ANPP.

El ne-a mai explicat că CNAS nu are plafoane şi pentru pacienţi care vin cu facturile din altă ţară a Uniunii. „Se vor face plăţile mai târziu, dar Casa trebuie să plătească”, a continuat acesta. Conform lui Vasile Barbu, pacientul plăteşte în acest caz celelalte costuri, cum ar fi cele de deplasare. Excepţie fac acele intervenţii medicale care necesită tratament cu mijloace asistate.

Andreea Stoica, Curierul National

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie