Pierderile din sistemul bancar afecteaza atat bancile, cat si pe clientii acestora

 

banca„Prin 2008, şi câinii ar fi luat credite dacă aveau buletin“, spunea şeful supravegherii din BNR, Nicolae Cinteză. După cinci ani, bancherii se văd îngropaţi în pierderi uriaşe, iar efectele se transmit în întreaga economie

Veştile rele din sistemul bancar vin în lanţ. Trei ani de pierdere consecutivă semnalează o problemă gravă pentru orice piaţă. Ca şi când imposibilitatea redresării afacerilor o perioadă atât de îndelungată nu ar fi fost suficientă, pierderile au atins, în 2012, şi un nivel record – 2,1 mld. lei, de trei ori mai mare decât în 2011, iar rentabilitatea capitalului este negativă.

Situaţia devine şi mai serioasă în condiţiile în care grosul pierderilor (aproape trei sferturi din pierderea agregată) provine de la cei mai mari jucători – BCR şi BRD, băncile-etalon ale pieţei locale, care reuşiseră să se menţină până acum pe profit. BCR a raportat, în premieră de la începutul crizei, pierderi de 1,2 miliarde de lei, iar BRD un rezultat negativ de 332 mil. lei. Ambele bănci au fost nevoite să constituie provizioane uriaşe pentru creditele neperformante, dar şi pentru fraudele constatate la acordarea de împrumuturi, şi să reevalueze garanţii. Seria pierderilor anunţate în sistem este abia la început, mai multe bănci urmând să facă publice rezultate negative în lunile următoare: Volksbank, dar şi majoritatea băncilor greceşti.  Pierderi pe care rezultatele pozitive de la bănci precum Transilvania, Raiffeisen sau  Unicredit nu le vor putea compensa.

Plătesc acţionarii, dar şi clienţii

Afectati de pierderile din sistemul bancar nu sunt doar acţionarii, care, după ce au încurajat în anii de vârf exuberanţa creditării şi lupta pentru cote de piaţă, s-au văzut nevoiţi să aducă bani pentru majorarea capitalurilor şi să renunţe la dividende, ci şi clienţii corecţi. Aceştia din urmă decontează deja, prin comisioanele mai mari şi marjele crescute de dobândă, factura fraudei (care, potrivit Parchetului, a cuprins 80% din sistem, fiind estimată la 180 milioane de euro) şi a creditelor neperformante (peste 18% din totalul împrumuturilor, pentru care băncile au blocat provizioane de 7 mld. euro).

Oana Osman, Gabriela Ţinteanu, Capital

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie