LIVE TEXT – Conferinta „Medierea in contextul noilor Coduri” – 1 martie, Cluj-Napoca

 

Mediere6Astazi la Cluj-Napoca are loc Conferinta „Medierea in contextul noilor Coduri”, un nou eveniment menit sa evidentieze importanta institutiei medierii in contextul celor mai recente modificari legislative introduse prin Noul Cod de procedura civila.

Evenimentul, care va incepe la ora 16:00, va fi prezentat in LIVE TEXT si este moderat de Anca Lucia Stancu, mediator si manager MediereNet.ro.

16:10 Conferinta „Medierea in contextul noilor Coduri” a fost deschisa.

16:12 „Evenimentul acesta va scrie istoria medierii, pentru ca in Romania, medierea nu are niciun trecut”, sustine Anca Lucia Stancu.

16:14 Horia Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj si-a inceput discursul:

Sufletul acestei legi este Alina Gorghiu, si ne aflam in fata unui fapt implinit. Este un inceput de bun augur. Au trecut patru ani de lupta si eforturi pentru ca legea sa prinda viata.

Pentru ca fiecare isi urmareste interesul personal si mai putin interesul public, pentru ca aceasta primeaza la aceasta lege.

Problemele administratiei sunt multiple si medierea reprezinta o solutie optima pentru aceste conflicte.

Cetateni, firme, si mai ales, usureaza munca instantelor. Poate mai putini au abordat medierea dar ceea ce legea permite este ca poate sa intervina si in administratie.

16:18 Mihnea-Remus Iuoras, sub-prefectul judetului Cluj, sustine:

Va trebui sa invatam sa ne obisnuim cu medierea. E un procedeu care are un avantaj absolut deosebit. Partile, pe baza nevoilor si interesului lor, pot sa isi valorifice singure drepturile.

Pentru administratie este important cu privire mai ales la conflictele de munca. Sa luam ca exemplu Oltchim si Mechel. Fosti angajati ai Mechel au intrat cu forta in fosta companie Mechel si au sechestrat managerul pentru a-si obtine drepturile salariale. Am realizat atunci o mediere, prin video conferinta si, in scurt timp, s-a ajuns la o intelegere, iar partile au plecat multumite fara a ajunge la judecata.

16:23 Urmeaza Alina Gorghiu, deputat si initiator al Legii 115/2012, cea mai recenta lege care a adus modificari importante in domeniul medierii in Romania:

Doresc mediatorilor sa aiba cat mai mult de lucru. Vreau sa va propun un concept nou, care ne va da si mai mare legitimitatea ca profesie si va constitui parghia unui nou inceput prin care celelalte profesii din Romania se vor raporta la noi cu mai mult respect si intelegere.

Ideea mi-a venit citind gramezile de acte pentru revizuirea Constitutiei. Sunt conflicte institutionale si sunt multe intre puterile statului si nu numai. Iar la acest moment acestea produce prejudicii pentru fiecare dintre noi. Cine rezolva conflictele intre cetateni si stat? La acest moment e avocatul poporului. Si, la acest moment, am ajuns la concluzia ca exista posibilitatea implementarii la nivel constitutional al institutiei mediatorului public.

16:28 Alina Gorgiu:

Erau 2 variante:
1. sa se regandeasca rolul institutiei Avocatului Poporului, caci este o institutie greoaie si nu si-a dovedit eficienta de-a lungul timpului
2. infiintarea mediatorului public

Se vorbeste, de cand s-a instituit ideea de cetatean european, si de un mediator european. Deci ideea nu e noua. Ce va trebui sa faca mediatorul public? Sa deschida canale de comunicare intre cetateni autoritati si institutii. Si, doar in subsidiar, de solutionare a conflictului de drepturi.

Este prima data cand incerc o asemenea dezbatere. Indiferent ca vom ramane la denumirea de avocatul poporului sau la o denumire noua, vor ramane competentele avocatului poporului, dar se schimba abordarea prin gasirea unor solutii convenabile pentru valorificarea drepturilor cetatenilor respectivi. 

S-a adresat cineva de aici Avocatului Poporului? Nimeni. Opinie personala: activitatea avocatului poporului e anchilozata, nmu incearca sa gaseasca o punte de comunicare. Ca atare, noua institutie nu trebuieb sa se limiteze la constatarea unui drept sau libertati, ci trebuie sa creeze o parghie care sa permita cetatenilor sa isi valorifice dreptul prin comunicare directa

E o idee care s-ar putea sa nu se materializeze dar as vrea totusi sa incercam promovarea acesteia, printr-un amendament la revizuirea constitutiei

16:34 Ioan Petran, Consilier judetean, Cluj

Medierea este extrem de importanta, ma refer la cele de natura comerciala, administratia publica se confrunta cu foarte multe contracte castigate pe bani europeni. Iar sumele sunt foarte mari aici. Contractele sunt castigate de consortii de mai multe firme, fie romanesti, fie europene, si apar foarte des probleme de blocaj in derularea acestor contracte pe fonduri europene.

Avem nevoie de mediere ca sa putem sa trecem peste aceste probleme, ca sa putem sa primim in cont bani europeni si sa evitam sa le platim din fondurile publice, cu titlu de pedeapsa din partea uniunii europene.

16:39 Ion Dedu, membru al Consiliului de Mediere

Noi suntem mediatori si stim ca rolul e analizarea conflictului si avem obligatia sa analizam conflictul ascultand ambele puncte de vedere.

Certificatul de informare inseamna ca mediatorul a ascultat ambele parti, ca a analizat conflictul si a inteles care e problema si de unde provine.

16:48 Stanescu Bogdan, consilier al viceguvernatorului Bancii Nationale

Pe 14 martie se va numi administrator general al Oltchim. Deci multumesc dlui subprefect pentru haeds up. Un mediator va solutiona si acest conflict, care momentan mocneste.

In plenul Consiliului de Mediere am propus o sanctiune pentru emiterea certificatului de mediere fara semnatura uneia dintre parti. Am vazut pe net si certificate gata stampilate si semnate si cine vrea doar il completeaza si face dovada in instanta. Exista si astfel de persoane.

Revenind la medierea bancara, functioneaza mai bine de la 15 februarie. Inainte, toti si toate bancile se dadeau in spatele regulamentelor BNR: „ca nu ne lasa BNR”.

Aratati-mi si mie unde scrie asta. Pana acum, conflictele se rezolvau ori amiabil, dar niciunul nu iesea multumit. Cel care nu avea chef de vorbit se ducea direct la ANPC si bancile deveneau ostile si se ajungea in justitie. Dar si aici in ultimul timp bancile pierdeau procesele. Facem distinctie intre banci ca reclamanti cand isi valorifica un drept, dar mai important e cand sunt reclamate.

Si astfel, bancile au inceput sa se uite si spre mediere. S-a propus un regulament prin care bancile sa incerce si medierea, sa isi protejeze clauzele contractuale, fie abuzive sau nu.

Am avut pana acum medieri pentru garantii schimbate, de exemplu. Daca am ajunge sa folosim medierea am ajunge sa scutim nervi, bani, timp . Dar inca ne lovim de o rigiditate, pe care incercam sa o diminuam, prin orice mijloace prin care putem.

Eu zic sa convingeti banca sa vina in mediere. Eu personal, dupa ce trimit invitatia, sun directorul de sucursala sau merg in sucursala sa ii explic si eventual merg mai sus. Pentru ca, chiar daca ar tb ca toti sa accepte medierea totusi, in straturile de mai jos, sunt oameni ccare nu doresc sa isi asume riscul sa accepte un acord de mediere care ar putea sa ii aduca o sanctiune disciplinara.

Asa ca am solicitat ARP-ul sa faca multe cursuri si sa implementeze ideea medierii, pentru ca la noi ratingul e mult mai scazut decat la mamele lor de prin Europa.

16:57 Ion Novacescu, jurnalist

Ideea e ca m-am gandit ca intre calitatea mea de jurnalist si a voastra de mediator, exista o oarecarea asemanare, pentru ca ambele profesii trebuie sa aiba doua calitati fundamentele: impartialitatea, obiectivitatea.

Si astazi vazand cum va organizati, m-am gandit ca o mediatorii o sa ne ia profesia. Si poate mediatorii vor putea sa intre si in acest domeniu, sa mediati conflictele dintre politicieni si eventual chiar intre jurnalisti si politicieni.

Incepand cu ora 17:15, conferinta continua cu o serie de WorkShop-uri cu tema „Medierea in contextul noilor Coduri”. Lista vorbitorilor si a temelor abordate, o regasiti mai jos:

Bogdan Stănescu – Consilier al domnului Viceguvernator al Băncii Nationale
Tema: Medierea bancară

Lect. univ. dr. Ciprian Păun – Avocat, cadru didactic la Universitatea „Babes–Bolyai”, Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor
Tema – Medierea Comercială. Aplicabilitatea medierii în relatiile intra–societare

Daniel Păcurariu – Avocat
Tema – Medierea în litigiile de muncă

Andrea Chis – Judecător la Curtea de Apel Cluj, Cadru didactic asociat la Universitatea „Babes–Bolyai”, Facultatea de Drept
Tema – Medierea în contextul noului Cod de procedură civilă

Ciprian Frandes – Consilier juridic, consilier al doamnei deputat Alina Gorghiu
Tema: Medierea penală

Prof. univ. dr. Alexandru Virgil VOICU – Avocat, mediator, Presedintele Comisiei Juridice a Comitetului Olimpic si Sportiv Român
Tema – Medierea si activitatea de educatie fizică si sport

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie