Angajatorii care retin CAS dar nu vireaza sumele la bugetul de stat, vor fi pedepsiti cu inchisoare

 

bani la bancomatPe lângă faptul că au inventat munca la gri cu numărul minim de ore trecute pe contractul de muncă, o parte dintre angajatori evită şi plata contribuţiilor sociale către stat. Astfel, e posibil să aflaţi cu stupoare faptul că nu veţi putea beneficia de şomaj, pensie sau de sistemul naţional de sănătate, deşi angajatorul v-a reţinut sumele respective din salariu. Ziarul PUTEREA vă explică paşii pe care trebuie să-i urmaţi pentru a vă recupera banii în cazul în care patronul nu i-a virat către stat.

Conform medicilor de familie, a crescut numărul cazurilor în care pacienţii se confruntă cu o situaţie dificilă deoarece află că angajatorul nu le-a virat impozitul pe sănătate către Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). În cele mai multe situaţii, aceştia află că nu li s-a virat contribuţia în momentul în care solicită adeverinţa de asigurat de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Conform legii, contribuţia pentru şomaj este de 0,5%, însă chiar şi aşa, o parte dintre angajatori evită să achite suma respectivă, chiar dacă în realitate îi reţine angajatului banii. Legea 76/2002 susţine că „angajatorii au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aplicată asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de persoanele asigurate obligatoriu prin efectul legii”. În cazul în care angajatorul reţine banii, dar nu virează suma în termen de 15 zile, acesta riscă să facă închisoare între 3 şi 6 luni sau să plătească o amendă de până la 10.000 de lei. La fel ca şi în cazul contribuţiilor pentru sănătate, singura variantă a angajatului este să sesizeze ANAF pentru a afla cu siguranţă situaţia sa, în caz contrar riscând să rămână fără şomaj în cazul în care va fi concediat sau va demisiona din funcţia respectivă.

Alin Huiu, Puterea

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie