Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei sa retraga proiectul privind protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati
Victor Ponta i-a cerut ministrului Economiei sa retraga proiectul privind protectia sociala a angajatilor care urmeaza sa fie disponibilizati, conform textului, si sa clarifice acest subiect, precum si sa identifice persoanele care au avansat un asemenea document fara aprobarea Guvernului.
Într-un comunicat transmis, joi dimineata, în legatura cu informatiile privind „un asa-zis program de disponibilizari în 16 companii de stat din energie”, Guvernul a transmis ca documentul nu a fost discutat si nici aprobat de Executiv, iar singurul proiect sustinut de Guvern este unul referitor la prelungirea unor termene prevazute în OUG 116 din 2006.
„Proiectul afisat pe site-ul Ministerului Economiei nu a fost prezentat Guvernului si nu este sustinut de acesta. Primul-ministru i-a cerut ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa retraga acest proiect de pe site-ul ministerului si sa clarifice acest subiect, precum si sa identifice persoanele care au avansat un asemenea document fara aprobarea Guvernului”, informeaza Executivul.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi, într-o conferinta de presa, ca a avut miercuri seara o discutie cu prim-ministrul Victor Ponta în care au decis de comun acord sa retraga proiectul de pe site-ul ministerului si sa mai existe o întâlnire cu sindicatele, care sa-si exprime public pozitia cu privire la acest proiect.
„Am rugat pe colegii de la compartimentul de dialog social sa avem o noua discutie cu sindicatele, eu vreau sa ma întâlnesc cu ele si apoi sa trimita un comunicat din care sa reiasa ca nu exista niciun dubiu cu privire la asteptarile sindicatelor. Aseara am cazut de acord cu primul ministru sa retragem documentul de pe site, sa reluam discutiile cu sindicatele, apoi îl vom repune pe site pentru dezbatere generala”, a spus Vosganian.
Întrebat de ce Guvernul a transmis un comunicat în care precizeaza ca nu sustine proiectul, Vosganian a spus ca este normal ca Guvernul sa spuna ca nu-l sustine întrucât premierul nu a intrat în posesia acestui proiect si, ca atare, nu-l poate sustine.
„Si eu as fi facut la fel în locul primului ministru, daca nu vedeam un proiect în cadrul ministerului pe care îl conduc nu puteam sa-l sustin pâna când nu-l vedeam”, a aratat Vosganian. El a precizat ca are o relatie buna cu premierul, bazata pe respect si încredere, relatie care nu va fi deteriorata de astfel de incidente.
El a subliniat ca nu putea sa prezinte premierului proiectul înainte sa discute cu sindicatele si ca normal era sa se întâmple invers.
Miercuri, la Guvern, Vosganian a spus ca este autorizat sa declare doar ca Executivul prelungeste o serie de termene si nu va efectua „disponibilizari ample” de personal în companii de stat, dar a precizat ca din 1990 nu a existat vreun an fara concedieri si nu vrea sa se creada ca anul 2013 „va fi diferit”.
El a aratat ca proiectul pregatit prelungeste o serie de termene aprobate în 2006 si extinse ulterior, în 2009, pentru protectia sociala a angajatilor disponibilizati. Ministrul a amintit în acelasi timp ca fiecare caz de restructurare va presupune o hotarâre de guvern.
Întrebat de jurnalisti de ce, din punct de vedere logic, de ce era nevoie de o astfel de ordonanta de urgenta daca Guvernul nu are de gând sa concedieze angajati din companiile de stat, ministrul a afirmat, la Guvern: „Daca eu vin în fata dumneavoastra, având un patrimoniu salarial de sute de mii de persoane, sa va spun ca nu dorim sa concediem pe nimeni pâna în 2018, m-ati crede ? Daca eu am sa va raspund ca nu am de gând, din punct de vedere logic m-ati crede ? Eu spun ca viata economica este într-o continua evolutie si ca avem câteva exemple concrete, care tin de restructurarea domeniului minier, unde exista câteva mine care urmeaza sa disponibilizeze”.
Întrebat de ce expresia din textul ordonantei este, la modul categoric, „angajatii ce urmeaza sa fie disponibilizati” si nu „care pot fi disponibilizati”, Vosganian a spus ca el crede ca într-un text de lege care se respecta „indicativul prezent” este formula cea mai lamuritoare în a preciza limitele unui act normativ.
„Nu as vrea sa se creada din faptul ca acest text spune «persoanele care vor fi disponibilizate» ca toate persoanele care lucreaza în acest domeniu simt asupra lor pericolul disponibilizarii”, a adaugat miercuri Vosganian.
El a precizat ca tot ce poate spune acum, fiind autorizat în acest sens, este sa declare ca Guvernul nu are în vedere în acest moment disponibilizarile ample de personal „sugerate de presa”.
Ministrul a adaugat însa ca cele 15 companii din anexa ordonantei sunt implicate într-un proces de restructurare care, în unele cazuri, va conduce la disponibilizari.
Întrebat de jurnalisti care este urgenta pentru care Guvernul aproba sistemul de protectie sociala prin ordonanta de urgenta, ministrul a raspuns doar ca termenul de valabilitate a acestui sistem a expirat.
„Eu nu am spus ca nu concediem pe nimeni, tot asa cum nu am spus ca facem concedieri masive. În orice domeniu de activitate exista intrari si iesiri. Câta vreme în acest moment nu exista initiata nicio hotarâre de guvern pentru disponibilizari, eu nu sunt autorizat sa spun ca vor fi disponibilizari”, a spus Vosganian.
Întrebat daca exista posibilitatea ca aceste concedieri sa fie efectuate pâna la sfârsitul acestui an, Vosganian a raspuns: „Nu cred ca a existat vreun an, din 1990 încoace, sa nu existe si disponibilizari în sectorul de stat. Nu as vrea sa credeti ca anul acesta va fi diferit, dimpotriva. Pentru a nu fi diferit si a exista protectie în cazul disponibilizarilor, am dat aceasta ordonanta de urgenta”.
Întrebat de asemenea de ce premierul Victor Ponta a declarat ca nu are cunostinta de un astfel de proiect de ordonanta, care ulterior a fost postat chiar pe site-ul ministerului de resort, Vosganian a spus ca textul era unul de dezbatere, nu a „iesit” din Ministerul Economiei si nu a fost transmis spre avizare celorlalte ministere, astfel ca urma sa fie depus pe masa premierului dupa ce si ceilalti initiatori îsi exprimau acceptul. El a aratat totodata ca a fost contactat de Ponta dupa ce informatia a fost publicata.
Sistemul de protectie sociala a angajatilor din companii de stat incluse într-un proces de restructurare a fost reglementat în 2006 si extins ulterior, în 2009, dar nu fara motiv, ci deoarece Guvernul a pregatit atunci o noua lista de concedieri, iar pentru acordarea platilor compensatorii era nevoie de un cadrul legal. În proiectul de ordonanta de urgenta al Cabinetului actual este prevazut în mod clar ca prin hotarâre a Guvernului vor fi stabilite societatile care pot efectua concedieri colective si numarul de salariati „ce urmeaza sa fie disponibilizati”.
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta se arata ca prin Strategia energetica a României pentru perioada 2007-2020 si acordurile de întelegere cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeanã din anul 2011- 2012, Guvernul s-a obligat sa rezolve deficientele constatate la unele întreprinderi de stat prin masuri care sa conduca la restructurarea economico-financiara a acestora si la eliminarea pierderilor si eficientizarea pe termen lung a activitatii, în baza carora se deruleaza sau se vor derula programe de restructurare a companiilor de stat aflate sub autoritatea Ministerului Economiei.
„Analizele economico-financiare efectuate la nivelul fiecarei companii/societati nationale si societati comerciale din industria miniera, rezultat al reevaluarii fiecarei strategii de dezvoltare, au conturat perimetrele miniere de perspectiva, precum si cele ce urmeaza a fi închise. Drept urmare, fiecare operator economic va întocmi un program de restructurare prin care va stabili numarul de salariati ce urmeaza a fi disponibilizati în perioada 2013-2018 si care vor beneficia de prevederile Ordonantei de urgenta privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective. Scopul prezentei ordonante de urgenta consta în reorganizarea activitatii societatilor comerciale si, de asemenea, a unui pret competitiv al energiei electrice si termice, care presupune disponibilizarea unui numar de salariati care vor beneficia de prevederile sale”, se arata în document.
Ministerul Economiei a prezentat public proiectul de ordonanta care prevede începerea unui program de concediere în companii de stat din sectorul energetic, program care va fi aplicat din acest an si pâna în 2018,eliminând SN Carbunelui Ploiesti de pe lista unitatilor care vor efectua disponiblizari.
Lista prezentata miercuri dupa-amiaza de minister contine 15 companii care au/vor avea programe de restructurare sau reorganizare aprobate pâna în anul 2018, fara ca Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti sa mai figureze pe lista.
Miercuri dimineata, agentia MEDIAFAX a anuntat ca Guvernul va începe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic, în baza unor proiecte de restructurare si reorganizare care vor fi aplicate în intervalul 2013-2018, salariatii concediati urmând sa beneficieze de plati compensatorii si venit lunar de completare. Pe lista aparea si SN Carbunelui Ploiesti, cu filialele sale.
Pe aceeasi lista apar în continuare Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Nationala de Închidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Nationala a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Societatea Nationala a Huilei Petrosani, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Baita Stei, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Bucuresti, Electrica, cu filialele sale, si Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.
În document este introdusa si o lista a companiilor care pot angaja salariati concediati colectiv, dar numai la activitati de conservare, închidere, ecologizare si monitorizare postînchidere a minelor. Pe aceasta lista figureaza Minvest Deva, Societatea Nationala de Închidere Mine Valea Jiului, Remin Baia Mare, cu filialele sale, Compania Nationala a Uraniului Bucuresti, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, cu filialele sale, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii Bucuresti, Cuprun Min Abrud, Baita Stei.
Persoanele concediate vor primi indemnizatie de somaj, venit lunar de completare si plati compensatorii acordate în conformitate cu prevederile contractelor de munca aplicabile la nivelul fiecarei societati. Venitul lunar de completare se stabileste odata cu indemnizatia de somaj si este egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de munca, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul National de Statistica, si nivelul indemnizatiei de somaj.
Pot beneficia de plati compensatorii numai persoanele care au încheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu cel putin 36 luni înainte de data concedierii. Beneficiaza de protectie sociala si persoanele care au fost preluate prin protocol de alte societati daca au încheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu societatile de la care au fost preluate, în perioada prevazuta, si cele care au fost preluate de societatile rezultate în urma divizarii sau a altor forme de reorganizare a societatilor, dar din nou daca au încheiat contracte individuale de munca pe durata nedeterminata cu societatile supuse divizarii sau altor forme de reorganizare în perioada prevazuta.
Nu pot beneficia persoanele care au mai primit plati compensatorii acordate urmare a unui plan de concediere colectiva, indiferent de actul normativ prin care a fost reglementata concedierea colectiva.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri dimineata, ca restructurarea companiilor de stat, ca si a celor private, este întotodeauna necesara pentru a se adapta pietei si situatiei financiare, dar procedurile, existente în toata Europa, nu încep de mâîne-poimâine si a precizat ca vor ramâne si societati subventionate.
El a raspuns astfel la solicitarea presei de a comenta informatia MEDIAFAX conform careia Guvernul va începe un program de concediere de angajati din 16 companii din sectorul energetic.
„Unde ati vazut stirea asta ? Nu este niciun proiect de ordonanta de urgenta pe ordinea de zi. Eu nu am vazut documentul. Nu cunosc acest lucru si o sa-i întreb pe ministri. Am vazut si eu stirea, este vorba pâna în 2018. Nu a fost prezentata în Guvern o asemenea strategie. Eu cred mai degraba ca este o stire asa, sa mai bage niste panica”, a spus Ponta.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!