Planul national de ocupare a tinerilor a ramas deocamdata in stadiu de proiect

 

elevi invatamant profesionalClaudia Boghicevici anunţa anul trecut un plan îndrăzneţ de ocupare a tinerilor prin prisma obiectivelor propuse: ori locuri de muncă pentru tineri, ori înrolarea lor într-un curs de formare/perfecţionare la absolvirea căruia să fie angajabili. Ambele obiective urmau să fie îndeplinite de Guvern în cel mult patru luni de la absolvirea şcolii.

Între timp, s-a schimbat Guvernul şi cu el şi ministrul de la Muncă. Ce s-a întâmplat cu planul de ocupare a tinerilor?

Actualul Minister al Muncii a decis elaborarea, în cadrul unui grup de instituţii, a planului national privind locurile de muncă pentru tineri, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii Ministerului de resort. Guvernul României a gândit acest plan printr-o serie de modificări aduse legii 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă.

Pe hârtie, planul e îndrăzneţ. Iată declarativ, care sunt priorităţile Guvernului român sintetizate în planul naţional de ocupare:
• crearea de noi locuri de muncă prin implementarea programelor de dezvoltare a antreprenoriatului în rândul tinerilor;
• stagii de ucenicie şi de formare profesională la locul de muncă pentru tineri pentru dobândirea de experienţă profesională;
• consiliere şi orientare în carieră a tinerilor, mai ales a celor cu nivel scăzut de calificare;
• recunoaşterea competenţelor dobândite de tineri în sistemul informal sau non-formal de educaţie şi formare profesională.

În realitate, la cea mai importantă întrebare care gravitează în jurul planului naţional de ocupare – câte locuri de muncă pentru tineri prevede planul că va crea Guvernul  – Ministerul Muncii răspunde ambiguu că planul de ocupare a tinerilor vizează „creşterea şanselor de ocupare a tinerilor şi reducerea timpului petrecut de tineri în şomaj”.

Cristina Somanescu, Economica.net

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie