Proiect: Acces la baza de date a Ministerului Finantelor Publice pentru bancile din Romania

 

Proiectul care ar da bancilor posibilitatea de a accesa, prin sistemul STS, baza de date a Ministerului Finantelor Publice (MFP) cu scopul de a verifica veridicitatea datelor prezentate  de catre clienti nu are sanse de reusita, considera specialistii din domeniu.

internetMai mult, initiativa este blocata de Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, a declarat Nicolae Cinteza, seful supravegherii din cadrul BNR si cel care a venit cu propunerea initiala.

Potrivit expertului financiar Ionel Blanculescu, posibilitatea implementarii unui astfel de sistem de verificare a datelor personale, utilizabil doar de catre institutiile bancare, este nula, pe motiv ca este puternic discriminatorie. „Posibilitatea e nula. Nu putem amesteca sistemele. Daca bancile ar avea acces la date personale, de ce nu si alte companii? Nu poti discrimina la nivel economic. S-ar crea un precedent periculos. Unul este sistemul comercial, bazat pe profit, al bancilor, si altul este cel al STS, care este un sistem de securitate a statului.

Nu poti asocia aceste doua sisteme. Mai mult, activitatea bancara nu este mai presus de orice alta activitate economica. Oricum, datele mele personale sunt puse la dispozitie doar de mine, certificate fiind de angajatorul meu. Cu o astfel de baza de date ai da peste cap tot sistemul. Este o utopie care nu poate fi pusa în aplicare”, a declarat pentru Puterea analistul Ionel Blanculescu.

Daniel Harmanescu, Puterea.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie