Piața de leasing se reorientează spre sectorul energetic, agricol şi de infrastructură
Piaţa de leasing va suferi unele schimbări de direcţie în 2013, potrivit secretarului general al Asociaţiei Societăţilor Financiare-ALB România, Adriana Ahciarliu. Astfel, se întrevede o reorientare a atenţiei finanţatorilor spre sectorul energetic, agricol şi de infrastructură, fără a se neglija însă domeniul transporturilor, care s-a menţinut prioritar şi în anii de criză. Pe de altă parte,oficialul ALB semnalează faptul că nu au fost rezolvate, în noul Cod fiscal, problemele majore reclamate de societăţile de leasing şi critică efectele negative ale noului Timbru de mediu, aprobat recent de Guvern.
“Finanţarea domeniului transporturilor prin contracte de leasing financiar a rămas, chiar şi în perioada de criză, domeniul majoritar de interes atât pentru societăţile de leasing, cât şi pentru clienţii acestora. Ne aşteptăm ca anul 2013 să păstreze importanţa acestui sector cel puţin la media de 67% , la concurenţă poate cu finanţarea echipamentelor dedicate diverselor sectoare ale economiei. În acest context, estimez o reorientare a atenţiei finanţatorilor spre finanţarea sectorului energetic, agricol şi a infrastructurii, mai ales în contextul proiectelor finanţate prin fonduri europene. Doresc să amintesc faptul că societăţile de leasing autorizate ca instituţii financiare nebancare sunt autorizate de BNR pentru a vinde în piaţă şi alte produse de finanţare şi garantare pe lângă leasingul financiar. În acest context, cofinanţarea sau garantarea proiectelor finanţate prin fonduri europene poate fi de interes atât pentru clienţi, cât şi pentru societăţile de leasing în contextul anului 2013”, a declarat Adriana Ahciarliu pentru PUTEREA.
Pe de altă parte, oficialul ALB a criticat starea de instabilitate legislativă, argumentând că aceasta produce pierderi în orice domeniu care se bazează pe o serie de reguli prestabilite. “Din păcate, graba în impunerile unor schimbări legislative indică din nou o tendinţă de impredictibilitate legislativă. Sper să greşesc în această abordare şi să transmit doar un semnal de alarmă pe această cale. Instabilitatea politică şi legislativă sunt probleme ce induc pierderi neestimate în orice domeniu al afacerilor care funcţionează planificat şi pe baza unor reguli prestabilite şi respectate. În acelaşi context doresc să amintesc faptul că orice problemă poate fi rezolvată prin dialog real şi organizat în conformitate cu prevederile legii transparenţei”, a spus secretarul general al ALB.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!