Nabucco România primeşte dreptul de superficie şi servitute asupra terenurilor pe care va fi construită conducta

 

Nabucco logoMinisterul Economiei a elaborat un proiect de lege care conferă companiei Nabucco România dreptul de superficie şi servitute asupra terenurilor pe care va fi construită aceasta, cu condiţia despăgubirii proprietarilor şi titularilor oricăror activităţi de natură comercială, industrială sau agricolă afectaţi de construirea conductei de gaze.

Compania Nabucco România înseamnă SC Nabucco Gas Pipeline România SRL, înfiinţată în anul 2007, cu sediul în Mediaş, filială a Companiei Nabucco Internaţional, precum şi succesorii în drepturi ai acesteia, se arată în proiect.

Potrivit notei de fundamentare, „numărul foarte mare al proprietarilor/loturilor care ar fi implicaţi în această procedură în cadrul Proiectului Nabucco  este estimat în prezent la aproximativ 16.000 de proprietari/loturi”.

Lucrările de construire a conductei se vor desfăşura, pe teritoriul României, pe o lungime de aproximativ 470 km, din totalul de aproximativ 3.300 km lungime.

Iniţiatorii proiectului precizează că lucrările de construcţie şi operarea ulterioară a conductei nu pot avea loc fără constituirea, în beneficiul Companiei Nabucco România, a drepturilor de superficie şi de servitute asupra terenurilor şi altor imobile aflate în proprietatea publică sau proprietatea privată a persoanelor fizice sau a altor persoane juridice. „Totodată, demararea proiectului nu poate avea loc fără existenţa unei reglementări potrivit căreia dreptul de proprietate asupra conductei să aparţină Companiei Nabucco România”, se arată în proiect.

Compensaţia cuprinde şi eventuale daune aduse proprietarilor

Pentru a deveni proprietar pe aceste terenuri, Nabucco România va trebui să-i despăgubească pe actualii proprietari sau pe cei care derulează activităţi de activităţi de natură comercială, industrială sau agricolă pe aceste terenuri.

Compensaţia va fi compusă din două elemente: indemnizaţia care va fi plătită proprietarilor terenurilor în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosinţă asupra terenurilor ca urmare a construirii şi operării Proiectului Nabucco, şi despăgubirile pentru daunele (dacă vor exista) suferite cu ocazia executării lucrărilor aferente Proiectului Nabucco în legătură cu terenurile traversate de conducta de gaze naturale Nabucco sau aflate în vecinătatea acesteia.

Afrodita Cicovschi, Curierul National

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie