Ancheta privind modul in care Romania a cedat Ungariei mostenirea familiei Gojdu

 

fundatia-gojduPremierul Victor Ponta a spus că nu exclude o comisie de control asupra felului cum a fost semnat, pe vremea lui Mihai Răzvan Ungureanu, un acord prin care toate bunurile familiei Gojdu erau cedate în favoarea Ungariei, care a naţionalizat această avere în anul 1952, informeaza Antena3.

Potrivit aceleiasi publicatii, membrii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului vor reluarea demersurilor legale pentru obţinerea şi administrarea moştenirii Fundaţiei Gojdu, fundaţie care ar trebui să se ocupe exclusiv de educaţia tinerilor „distinşi la învăţătură şi lipsiţi de mijloace materiale”.

În decembrie, premierul Victor Ponta anunţa că Guvernul va analiza situaţia bunurilor Gojdu de la Budapesta şi va solicita implicarea fie a Parlamentului, dacă poate fi formată o comisie de anchetă, fie a Corpului de Control sau a altor instituţii ale statului.

El a susţinut declaraţia în contextul prezentării unui material în care se susţinea că prin ordonanţa de urgenţă promovată în 2005 de ministrul de Externe Mihai-Răzvan Ungureanu şi adoptată de Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, privind înfiinţarea Fundaţiei Româno-Ungare „Gojdu” cu sediul la Budapesta, s-a consfinţit renunţarea de către statul român a drepturilor asupra bunurilor Gojdu de la Budapesta.

În martie 2008, Senatul României a respins Ordonanţa de urgenţă pentru ratificarea Acordului prin care era înfiinţată Fundaţia Publică Româno-Ungară „Gojdu”, cu sediul la Budapesta, al cărei patrimoniu ar fi urmat să includă moştenirea lui Emanuil Gojdu. Actul normativ fusese respins şi de Camera Deputaţilor.

Antena3

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie