Dreptul la conditii egale de munca, subiect tabu in Romania

 

egalitate-muncaDupă numărul redus de reclamaţii privind discriminarea la locul de muncă, s-ar putea spune că nici măcar nu este un fenomen. Dar faptul că unii angajaţi români au ajuns să câştige daune morale de mii de euro la CEDO ar trebui să dea de gândit companiilor cu practici discriminatorii.

Isabella Lazăr, o româncă din Irlanda, a primit daune morale de 6.000 de euro, după ce a câştigat un proces intentat regiei de transport din Dublin, care a refuzat să o angajeze pe post de şofer pentru că era prea scundă. Are numai 1,57 de metri, cu opt centimetri mai puţin decât standardul minim de înălţime impus, iar Dublin Bus a trebuit să-şi recunoască vina, în condiţiile în care anterior fuseseră angajaţi şoferi bărbaţi care nu îndeplineau standardul de înălţime. Dar asta s-a întâmplat în Irlanda.

Cazuri de discriminare la locul de muncă există şi în România, însă rareori instanţele locale decid ca victimele să primească daune morale substanţiale. Un alt caz de discriminare la locul de muncă, soluţionat de o instanţă din afara ţării, este şi cel al lui Gabriel Hulea. Angajat al Ministerului Apărării Naţionale, acesta a ajuns tocmai la CEDO pentru a i se face dreptate, după ce i-a fost refuzat concediul pentru creşterea copilului. La capătul a şapte ani de proces împotriva statului român, a primit daune morale de 8.000 de euro, după ce instanţa de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză.

Income Magazine

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie