Criteriul politic, esential in recrutarea managerilor privati la stat

 

managerAngajamentul luat de guvern in fata FMI, de a instala in fruntea companiilor de stat manageri competenti care sa le faca profitabile, ramane doar o vorba in vant. Mai multe societati sunt conduse de oameni recomandati de partide. Dupa Compania Energetica Oltenia si Administratia Porturilor Maritime, a venit randul companiei de sare.

In loc sa numeasca manageri privati la companiile de stat, Guvernul continua sa faca numiri politice. De pilda, in cazul companiei Salrom, care detine monopolul extractiei sarii in Romania, a fost numit un consilier local membru PSD.

Administratorii Fondului Proprietatea, care detine 49% din Societatea Nationala a Sarii Salrom, nu au putut impiedica aceasta numire. „A fost facuta in urma unui ordin emis de Ministerul Economiei si nu respecta in niciun fel procedurile in ceea ce priveste competentele si experienta profesioanala care s-ar potrivi pentru o astfel de pozitie”, explica Adrian Cighi, vicepresedinte Franklin Templeton.

Ministrului Economiei nu i se pare nimic in neregula. „Nu stiu vreo lege care sa interzica unor consilieri care sunt membri de partid sa fie directori”, a declarat Varujan Vosganian.

Asa ca numirile politice au devenit deja o obisnuinta. „Cam toate schimbarile la conducere la companiile din portofoliul nostru, din ultimele cateva luni, au fost similare cu aceasta numire de la Salrom, si ca metoda si ca profil al noilor conducatori. Sunt marea majoritate membri ai unor partide politice”, adauga Cighi.

Incont.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie