Introducerea mai multor ore de sport în învatamântul primar, sustinuta de Consiliul National al Elevilor

 

Consiliul National al Elevilor sustine introducerea mai multor ore de sport în programa scolara a elevilor din ciclul primar, considerând însa ca trebuie sa se faca investitii în bazele sportive din scoli pentru ca orele sa se desfasoare în conditii optime.

ora de sportReprezentantii Consiliului National al Elevilor, forul consultativ al Ministerului Educatiei, arata, într-un comunicat de presa remis duminica agentiei Mediafax, ca introducerea mai multor ore de sport în programa scolara, propusa printre modificarile aduse Planului cadru pentru învatamântul primar, este o masura necesara, în conditiile în care a crescut numarul de copii supraponderali.

Potrivit statisticilor, România ocupa locul al treilea în Europa la capitolul supraponderalitate, au precizat reprezentantii Consiliului National al Elevilor.

„Miscarea este esentiala pentru dezvoltarea copiilor, iar în România, din pacate, ne confruntam cu o crestere a numarului de copii supraponderali. Pe lânga faptul ca sportul echilibreaza functionarea întregului organism, acesta are rol în educarea si disciplinarea copiilor. Introducerea mai multor ore de sport pe saptamâna pentru elevii din învatamântul primar este o masura necesara, însa, pentru ca orele sa se desfasoare în conditii optime, trebuie investit în bazele sportive din unitatile de învatamânt”, a declarat presedintele Consiliului National al Elevilor, Iulia Miron, citata în comunicatul de presa.

Liderii elevilor atrag însa atentia ca unitatile de învatamânt trebuie sa detina baze sportive dotate corespunzator si spatii exterioare în perimetrul scolii pentru ca elevii sa faca miscare în aer liber.

Ei propun ca solutie în acest sens atragerea unor surse financiare extrabugetare, care sa fie accesate de catre unitatile de învatamânt.

Consiliul National al Elevilor a fost înfiintat în 2007, în baza unui ordin de ministru, si reprezinta în prezent peste 3,2 milioane de elevi din România, se mai arata în comunicat.

Ministerul Educatiei propune cresterea numarului de ore de sport în învatamântul primar, pe lânga cele doua ore la „Educatie fizica” fiind prevazute la clasele pregatitoare, întâi si a II-a alte doua ore la „Muzica si miscare”, iar la clasele a III-a si a IV-a, o ora la „Joc si miscare”.

Ministerul Educatiei a pus în dezbatere publica proiectul Planului cadru pentru învatamântul primar prin care propune cresterea numarului de ore prevazut pentru activitatile care urmaresc stimularea dezvoltarii fizice armonioase a elevilor, respectiv educatie fizica si muzica.

Planul-cadru de învatamânt este un document de politica educationala care cuprinde discipline obligatorii (trunchiul comun) si optionale (curriculum la decizia scolii), precum si numarul de ore alocate acestora pe saptamâna.

„Planul-cadru propus asigura continuitatea conceptiei privind învatamântul primar, valorificând disciplinele abordate integrat în primii trei ani de studiu, si anume: Matematica si explorarea mediului, care cumuleaza numarul de ore alocat pentru disciplinele Matematica si Stiinte ale naturii, Arte vizuale si lucru manual, care cumuleaza numarul de ore alocat pentru disciplinele Arte vizuale si Educatie tehnologica si Muzica si miscare”, se arata în proiectul aflat în dezbatere publica.

O noutate a proiectului de Plan-cadru pentru învatamântul primar este numarul de ore prevazut pentru activitatile care urmaresc stimularea dezvoltarii fizice armonioase.

Initiatorii proiectului precizeaza ca, la nivel european, se constata acordarea unei atentii sporite educatiei fizice, prin alocarea unui numar mare de ore în tari precum Franta, Luxemburg, Ungaria, Germania, Slovenia, Austria, Liechtenstein si Croatia, respectiv cel putin trei ore pe saptamâna.

„Cresterea numarului de ore de educatie fizica reflecta importanta care trebuie acordata sanatatii si dezvoltarii fizice armonioase a tinerei generatii, tot mai preocupata de tehnologia digitala, în detrimentul sportului si miscarii în aer liber. Aceasta importanta este subliniata si de Legea Educatiei Nationale, în special pentru segmentul de educatie timpurie si pentru clasa pregatitoare”, se mai precizeaza în documentul pus în dezbatere publica.

Pentru ciclul primar, orele destinate stimularii motricitatii sunt repartizate astfel: doua ore la disciplina „Educatie fizica” si alte doua ore la disciplina „Muzica si miscare” pentru elevii din clasele pregatitoare, întâi si a II-a si doua ore la disciplina „Educatie fizica” si o ora la disciplina „Joc si miscare” pentru elevii claselor a III-a si a IV-a.

Proiectul va fi în dezbatere publica pâna în 19 februarie.mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie