Ploaie de meteoriti in estul Rusiei. Pagube, panica si raniti

 

O ploaie de meteoriti, rezultat al exploziei si fragmentarii unui meteorit de mari dimensiuni deasupra regiunii ruse din Urali (est), fenomene însotite de explozii violente, a spart vineri geamurile în mai multe localitati, semanând panica si ranirea a 50-100 de persoane, au anuntat autoritatile ruse, preluate de agentiile locale de presa.

ploaie de meteoritiPloaia de meteoriti, care a cazut vineri deasupra Uralilor, a fost înregistrata în trei regiuni din estul Federatiei Ruse – Celeabinsk, Tiumen si Sverdlovsk – si Kazahstan, fosta republica sovietica din Asia Centrala, de la granita cu Rusia, relateaza Interfax.

‘Un meteorit s-a dezintegrat deasupra Uralilor, arzând partial în partea inferioara a atmosferei. Fragmente din meteorit au atins Pamântul si au cazut în zone locuite din Celeabinsk’, a indicat antena locala a Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta, într-un comunicat.

Unda de soc a spart geamurile de la ‘etajele superioare ale cladirilor’, potrivit ministerului amintit, care precizeaza ca evenimentul s-a produs în jurul orei locale 08:00.

Potrivit informatiilor preliminare, 50 de persoane au fost ranite, a indicat aceeasi sursa, citata de RIA Novosti. Alte surse raporteaza peste 100 de raniti, între care copii de la gradinite si scoli.

Administratia din Celeabinsk, citata de Interfax, a afirmat la rândul sau ca sunt mai multi raniti, dar fara sa ofere o cifra exacta. ‘La 11h00 (ora locala; 05h00 GMT), avem numeroase apeluri de traumatisme, taieri si contuzii’, au indicat autoritatile locale, citate de Interfax.

Unda de soc a spart geamurile biroului local al agentiei ITAR-TASS din centrul orasului Celeabinsk, a raportat agentia de presa.

Un perete s-a prabusit la o uzina din Celeabinsk, potrivit unui angajat citat de Interfax, ranind trei sau patru persoane.

Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta a indicat ca a mobilizat 20.000 de persoane, trei avioane si elicoptere pentru a inspecta teritoriul, facând apel la populatie sa nu intre în panica.

Mai multi martori relateaza ca, la început, s-au auzit explozii în cer, iar, apoi, au început sa cada obiecte în flacari, de fapt bucati mici din meteorit.

Probleme au aparut în retelele de telefonie mobila, iar în unele locuri s-a început evacuarea oamenilor.

Înregistrari video postate pe Internet de martori ai fenomenului arata meteoriti incandescenti traversând cerul la altitudine joasa, traiectoria lor parând sa indice o coliziune apropiata cu solul. Într-o alta înregistrare apar oameni iesiti pe jumatate îmbracati din apartamentele lor, pentru a vedea fenomenul deasupra imobilului lor, în timp ce în apropiere se aud explozii.agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie