Incepand de astazi, litigiile civile se solutioneaza prin mediere

 

Începând de astazi, sedinta de informare privind medierea este obligatorie, iar în cazul în care o refuzati, riscati sa primiti o amenda judiciara de la 100 pâna la 1.000 de lei, iar de la 1 august chiar puteti ajunge în situatia în care cererea din instanta sa fie sanctionata cu “inadmisibilitatea actiunii”.

Mediere 4Noul Cod civil intra în vigoare de astazi, iar odata cu el si obligativitatea de a accepta sfatul judecatorilor ca înainte de începerea unui proces sa îsi faca un drum si spre mediator pentru o scurta sedinta de informare, care ar urma sa dureze 30 de minute si va fi gratuita.

În mod normal, informarea despre mediere va fi facuta din momentul în care s-au depus actele pentru proces si pâna la primul termen, atunci când partile vor decide care este solutia la care vor apela pentru a-si rezolva litigiul. E foarte important de stiut faptul ca nimeni nu este fortat sa intre în procedura medierii, însa toti au obligativitatea de a participa la o prima sedinta.

“Oamenii au dreptul sa stie ca exista si o alta optiune decât instanta. Poate suna ca si o reclama, însa realitatea e ca atunci când ai parte de ajutorul unui mediator cu experienta, sansele de a rezolva litigiul mult mai repede si fara costuri uriase sunt mult mai mari”, sustine mediatorul Florentina Stanescu, purtatorul de cuvânt al Uniunii Centrelor de Mediere din România.

Litigiile penale asteapta

Pentru moment, informarea privind medierea este obligatorie doar pentru litigiile civile, în timp ce în penal, precizarea va intra în vigoare cel mai probabil de anul viitor, odata cu noul Cod penal. Astfel, pentru moment, potrivit articolului 601 din Legea numarul 115/2012, procedura va fi valabila în domeniul protectiei consumatorilor, în cazul divorturilor si al partajelor, al litigiilor privind terenurile, al cazurilor de malpraxis, al litigiilor de munca, dar si altor litigii civile a caror valoare este de sub 50.000 de lei. În ultimul caz, apelarea la mediator l-ar salva pe reclamant de plata taxei de timbru care reprezinta 3% din totalul sumei.Alin Huiu, puterea.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie