Romgaz a semnat un contract cu companiile OMV Petrom şi ExxonMobil pentru explorarile din Marea Neagra.Vezi cine are de castigat din acest parteneriat
Compania de stat va participa la explorarea din Marea Neagra, ca o compensare a câştigurilor mici încasate din redevenţe în ultimii ani. Romgaz a semnat ieri un contract cu companiile OMV Petrom şi ExxonMobil pentru a participa la explorările din Marea Neagră. Contractul oferă companiei de stat opţiunea de a participa în operaţiuni petroliere în apele adânci ale perimetrului Midia, în zona românească a Mării Negre.
Concret, Romgaz are opţiunea de a achiziţiona o participaţie de 10% din contract, dacă va apărea anunţul unei descoperiri de zăcăminte, se menţionează într-un comunicat. Pe lângă câştigurile care vor reveni statului prin taxe, redevenţe, acesta ar putea beneficia astfel de o cotă din profitul obţinut prin explorarea resurselor petroliere, precum şi de dividende. Aceasta se va adăuga profitului provenit prin cota minoritară a statului la Petrom.
Ce este în spatele contractului de explorare
Potrivit Otiliei Nuţu, analist economic, intrarea Romgaz în acest contract oferă opţiuni bune de câştig pentru compania de stat, dar şi cheltuielile de exploatare vor fi pe măsură. Acestea vor trebui asumate de Romgaz tot în proporţie de 10%, echivalent cu cota de participare la exploatare.
„Explorarea va începe cel mai probabil atunci când preţul petrolului va ajunge la un nivel care justifică ce se poate câştiga prin acest contract”, a comentat aceasta pentru Evenimentul zilei. Analistul economic atrage însă atenţia că este la fel de important modul în care vor fi stabilite redevenţele aferente, acesta fiind un domeniu în care statul român şi-a jucat destul de prost cartea în ultimul timp, ratând câştiguri importante.
Potrivit altor analişti, miza redevenţelor ar fi exact aceea care stă în spatele intrării Romgaz în contractul de exploatare. Statul a ameninţat în multe rânduri companiile petroliere că le va creşte redevenţele, fără a lua însă o măsură în acest sens. În orice caz, nu înainte de calendarul oficial, care prevede că acestea pot fi modificate din 2014.
Intrarea în contractul de explorare, care promite câştiguri destul de importante, este o măsură prin care statul ar încerca să contrabalanseze veniturile mici încasate prin redevenţe.EVZ.ro
Raluca Florescu
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!