Rezerva dreptului de proprietate, garantia pretului la vanzarea in rate

 

Daca art. 1684 C.civ. reglementeaza orice vanzare in care plata pretului este garantata prin rezerva dreptului de proprietate, art.1755 C.civ. se aplica vanzarii cu plata pretului in rate si rezerva proprietatii.

Balanta cu acte si baniIn primul caz, riscul pieirii bunului ramane la vanzator si se transfera cumparatorului doar cand i se transmite dreptul de proprietate; in al doilea, riscul este transferat cumparatorului daca a avut loc predarea bunului.

Pentru aplicarea art. 1755 esential este momentul predarii bunului, adica punerii lui la dispozitia cumparatorului impreuna cu toate accesorile sale; daca bunul s-a predat la incheierea contractului, riscul se transfera asupra cumparatorului chiar daca nu i s-a transmis proprietatea, in asa fel incat cumparatorul este tinut sa plateasca intregul pret al bunului, chiar daca acesta a pierit.

Pe langa faptul ca nu opereaza rezolutiunea, cumparatorul nu pierde beneficiul termenului daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: nu se achita o singura rata, aceasta nu depaseste o optime din pret, iar partile nu au stabilit altfel prin contract.

Daca a obtinut rezolutiunea contractului pentru neplata pretului, vanzatorul este obligat sa restituie toate sumele primite, dar este indreptatit sa retina, pe langa alte daune-interese, o compensatie justa pentru folosirea de catre cumparator a bunului.

Este posibil ca partile sa convina ca sumele incasate cu titlu de rate sa ramana, in tot sau in parte, dobandite de vanzator, dar instanta le va putea reduce aplicand in mod corespunzator dispozitiile referitoare la cuantumul clauzei penale.

Vanzarea facuta cu rezerva dreptului de proprietate, in conditiile art. 1684 si 1755, se noteaza in cartea funciara conform art. 902 alin. (2) pct. 9 si se inscrie ipoteca legala in favoarea cumparatorului in temeiul art. 2386 pct.2, intrucat proprietar ramane in continuare vanzatorul. georgiana matache, infolegal.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie