Legea bugetului de stat pe anul 2013 a fost declarata constitutionala

 

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 91 din data de 13 februarie 2013 a fost publicata Decizia Curtii Constitutionale nr. 57/2013 referitoare la sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii bugetului de stat pe anul 2013.

Monitorul Oficial

Sesizarea privind neconstitutionalitatea Legii bugetului de stat pe anul 2013 a fost formulata de un grup de 54 de deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal.

Obiectul controlului de neconstitutionalitate il constituie dispozitiile Legii bugetului de stat pe anul 2013, care, in opinia autorilor sesizarii, contravin prevederilor art. 1 alin. (3) si (5), art. 16 alin. (1) si (2) si art. 56 alin. (2) din Constitutie.

Examinand sustinerile autorilor sesizarii de neconstitutionalitate, Curtea retine, in principal, urmatoarele:

Cu privire la incalcarea art. 1 alin. . (3) si (5) din Constitutie, prin nerespectarea dispozitiilor art. 22, art. 47 alin. (1) si art. 50 alin. (3) din Regulamentul sedintelor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului, Curtea retine ca nu este de competenta sa sa controleze modalitatea in care sunt puse in aplicare Regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului in procesul legislativ.

In ceea ce priveste sustinerea potrivit careia „modalitatea de dezbatere si de adoptare a legii criticate a avut ca rezultat discriminarea unei parti din populatia Romaniei, pentru care parlamentarii opozitiei aveau de formulat amendamente“, in timp ce „parlamentarii majoritatii si cetatenii pentru care au fost formulate amendamente care au fost admise s-au pozitionat mai presus de lege“, Curtea constata ca prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutie nu au aplicabilitate in sensul invocat de autorii sesizarii, in cadrul procedurii parlamentare de adoptare a unui act normativ. De asemenea, Curtea nu poate retine nici incalcarea alin. (2) al art. 16 din Constitutie, deoarece insasi legea permite formularea amendamentelor, admiterea sau respingerea acestora.

In legatura cu sustinerile referitoare la incaacarea prevederilor constitutionale ale art. 56 alin. (2), Curtea constata ca autorii sesizarii nu precizeaza modul in care amendamentele propuse de opozitie la legea criticata ar contribui la asezarea justa a sarcinilor fiscale si nici dispozitiile legii adoptate care ar contraveni acestui principiu constitutional. Curtea observa ca textul constitutional mentionat nu are incidenta in cauza, intrucat legea bugetului nu instituie impozite si taxe, astfel ca nu se pune problema indeplinirii cerintei constitutionale.

Pentru argumentele expuse, Curtea constata ca Legea bugetului de stat pe anul 2013 nu contravine prevederilor constitutionale invocate de autorii sesizarii.juridice.ro

 

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie