Canabisul drogul preferat de studentul roman

 

Canabisul este drogul cel mai consumat de studenţii români, conform celui mai recent raport realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), care a vizat studenţii din opt universităţi româneşti.

consumul_de_canabis

Potrivit datelor puse la dispoziţie de ANA, canabisul a devenit în 2012 cel mai consumat drog (20,9%), fiind urmat de ecstasy, ciuperci halucinogene, ketamină, cocaină, LSD şi amfetamine. Spre deosebire de canabis, procentul consumatorilor de heroină este de sub 1%.

„Potrivit rezultatelor studiului, se remarcă o prevalenţă a consumului de droguri de-a lungul vieţii de 23,2%, aici fiind incluse toate tipurile de droguri ilegale, dar şi tranchilizante (administrate fără prescripţie medicală) şi substanţele noi cu proprietăţi psihoactive comercializate sub numele de droguri legale sau plante etnobotanice”, precizează raportul citat.

Anul trecut, un număr de 3.662 de persoane au fost asistate în regim ambulatoriu şi de internare din cauza consumului de drogurui, dintre care 2.168 pentru droguri ilicite şi SNPP. Principalele substanţe pentru care s-a solicitat asistenţă medicală sunt: SNPP, heroina, hipnoticele, sedativele şi canabisul, SNPP-ul reprezentând cel mai frecvent drog secundar.

În ceea ce priveşte numărul deceselor cauzate de consumul drogurilor, rata a scăzut semnificativ faţă de ultimii 4 ani, heroina fiind principala substanţă care se face vinovată de aceste decese.

O creştere constantă s-a înregistrat şi în ceea ce priveşte numărul estimat de consumatori problematici din Capitală, acesta fiind apreciat la 19.265 de persoane cu vârste cuprinse între 18-49 ani, comparativ cu 16.867 de consumatori problematici estimaţi în 2007.

„Ca distribuţie teritorială, deşi încă admiterea la tratament pentru consumul de opiacee rămâne concentrată în zona Capitalei, se înregistrează, la valori mici, o răspândire teritorială a acestui tip de consum, iar zonele cu cel mai mare risc (ca număr de cazuri înregistrate) se conturează în jurul marilor centre universitare sau judeţe de graniţă”, mai susţine raportul agenţiei antidrog.gandul.info

(Maria Neagu)

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie