Plenul CSM a amanat din nou alegerea vicepresedintelui Consiliului

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat miercuri din nou alegerea vicepresedintelui CSM, functie pentru care si-a depus candidatura doar judecatorul Adrian Bordea.

csmJudecatorul Adrian Bordea a propus amânarea discutarii acestui punct al ordinii de zi pentru o sedinta ulterioara.

Procedura pentru alegerea vicepresedintelui CSM a fost reluata dupa ce judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet si-au retras candidaturile, în contextul în care majoritatea instantelor din tara au votat pentru revocarea lor din functia de membru al Consiliului.

În 5 februarie, judecatorul Adrian Bordea, reprezentant în Consiliul al Înaltei Curti de Casatie si Justitie, a anuntat ca si-a depus candidatura pentru functia de vicepresedinte al CSM.

Tot atunci, în urma dezbaterilor din Sectia de judecatori, în unanimitate, membrii acesteia au decis sa sustina candidatura lui Bordea.

„S-a decis ca sustinerea acestei candidaturi sa fie însotita de o delimitare clara a atributiilor administrative în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În acelasi timp, s-a decis ca dezbaterea candidaturii în plenul CSM sa aiba loc ulterior dezbaterii cererilor de revocare din calitatea de membri ai Consiliului a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet”, sustineau reprezentantii Sectiei de judecatori.

În urma cu o saptamâna, Sectia de judecatori a decis ca procedura de alegere în functii de conducere a Consiliului, presedinte/vicepresedinte, sa se realizeze cu respectarea principiilor de transparenta si legalitate cu concretizarea urmatorilor pasi: dezbaterea/discutarea prealabila în cadrul Sectiei pentru judecatori a candidaturii depuse pentru functia de vicepresedinte; anuntarea candidaturii într-un termen rezonabil; publicarea proiectului de candidatura pe pagina de internet a CSM, în vederea aducerii la cunostinta publicului, cu cel putin 3 zile înainte de data sedintei plenului în care au loc alegerile pentru functia de vicepresedinte.

Alegerea vicepresedintelui CSM, programata initial pe 4 ianuarie, a fost amânata de mai multe ori.

Judecatorul Adrian Bordea sustine în proiectul sau de candidatura ca rolul Consiliului este si acela de „a frâna manifestari excesive ale libertatii de expresie, considerate uneori ca atribut al independentei individuale”.

„Consiliul Superior al Magistraturii, în îndeplinirea rolului sau constitutional, are obligatia de a asigura independenta justitiei, de a consolida statutul magistratului si de a eficientiza sistemul judiciar. Cu toate acestea, rolul Consiliului este si acela de a frâna manifestari excesive ale libertatii de expresie, considerate uneori ca atribut al independentei individuale”, se arata în proiectul lui Bordea, postat pe site-ul CSM.

Judecatorul Adrian Bordea realizeaza în proiect o radiografie a sistemului judiciar, identificând mai multe „puncte slabe”, determinate, în opinia sa, cu precadere de „reglementari neadecvate, lacunare sau chiar contradictorii”.

„Astfel, volumul de activitate în raport cu resursele umane este foarte mare, având în vedere obiectivele si calitatea lucrarilor ce trebuie efectuate. Insuficienta resurselor umane, a unor scheme necorelate cu volumul de activitate conduce implacabil la disfunctionalitati care se repercuteaza în eficienta si calitatea actului de justitie. La aceasta se adauga perioadele lungi în care posturile vacante nu sunt ocupate, din pricina unor proceduri greoaie înca neadecvate sau a reticentei ocuparii unora”, se arata în proiect.

Adrian Bordea apreciaza ca spatiul în care functioneaza majoritatea instantelor este inadecvat: birouri supraîncarcate, arhive neîncapatoare, circuitul fluxului uman greu de rezolvat, sali de sedinta neîncapatoare.

„Însa una dintre cele mai grave stari este aceea a instabilitatii si incoerentei legislative, cu conotatii direct negative în stabilirea unei jurisprudente unitare pe termen mediu si lung. Efectele negative se regasesc si în lipsa de eficienta a actului de justitie prin scaderea ritmului de solutionare a cauzelor, în asteptarea unor solutii de principiu care sa conduca la unificarea jurisprudentei”, sustine Bordea. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie