Ministrul olandez de Externe: Guvernul olandez nu mai conditioneaza aderarea României la Schengen de MCV

 

Ministrul olandez de Externe, Frans Timmermans, i-a transmis omologului român, Titus Corlatean, aflat, marti, în vizita oficiala la Haga, ca Guvernul Olandei nu mai conditioneaza aderarea României la Schengen de MCV, informeaza MAE.

spatiul schengen„Ministrul olandez al Afacerilor Externe a mentionat ca programul noului Guvern de la Haga nu mai conditioneaza aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare si Verificare, ultimul subiect ramânând însa de interes pentru Olanda”, evidentiaza un comunicat MAE transmis Mediafax.

De asemenea, potrivit comunicatul MAE, Timmermans „a subliniat ca a transmis Parlamentului national evaluarea Guvernului de la Haga privind raportul MCV pentru România, care pune în evidenta o serie de progrese semnificative facute de Guvernul României în acest dosar”.

Corlatean a solicitat sprijinul partii olandeze în favoarea sustinerii unei decizii favorabile de aderare a României la spatiul Schengen, cu ocazia Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie.

El „a subliniat ca autoritatile române îsi îndeplinesc cu responsabilitate rolul pe care îl detin la frontiera estica a UE, precum si criteriile de aderare, stabilite în acquis-ul Schengen, fapt confirmat si de Comisia Europeana”, evidentiaza comunicatul MAE.

Totodata, cei doi ministri au convenit sa mentina contactul politic în perioada urmatoare pentru „a explora identificarea unei solutii care sa corespunda intereselor tuturor statelor membre UE pâna la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013″.

Corlatean i-a adresat lui Timmermans si invitatia de a vizita România anul acesta, invitatie acceptata de acesta.

În ce priveste subiectul liberalizarii pietei muncii pentru cetatenii români si bulgari, oficialul olandez a dat asigurari ca tara sa va respecta prevederile legale si va liberaliza accesul, începând cu 1 ianuarie 2014.

Cei doi ministri au convenit si derularea de consultari regulate între Ministerele Afacerilor Externe ale celor doua tari pe temele aflate pe agenda comunitara.

Ambii oficiali au subliniat nivelul si dinamica foarte bune ale schimburilor comerciale româno-olandeze, Regatul Tarilor de Jos ocupând primul loc în clasamentul investitorilor straini în România.

Ministrul Corlatean a transmis interesul României pentru atragerea de noi investitii olandeze, cu precadere în domeniul energiei, agriculturii si infrastructurii, mai relateaza comunicatul MAE.

De asemenea, Corlatean a avut o întrevedere cu ministrul olandez pentru migratie, Fred Teeven, cu care a discutat cu privire la cooperarea în domeniul justitiei si afacerilor interne, aderarea României la Schengen si raportul Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Seful diplomatiei române a prezentat progresele României în cadrul MCV si a exprimat angajamentul partii române de a avansa reformele pentru îndeplinirea tuturor angajamentelor în domeniu, precizeaza MAE.

A aratat ca îndeplinirea responsabilitatilor asumate în cadrul MCV sunt prioritare pentru autoritatile române si a exprimat deschiderea de a continua dialogul si cooperarea cu partenerii din cadrul UE în prezentarea progreselor înregistrate. În ceea ce priveste aderarea României la spatiul Schengen, demnitarul român a solicitat sustinerea partii olandeze si a prezentat argumentele autoritatilor române pentru luarea unei decizii favorabile pentru aderarea în doua etape, mai întâi cu frontierele maritime si aeriene, cu ocazia Consiliului Justitie si Afaceri Interne, programat pentru 7-8 martie 2013. A subliniat ca România a îndeplinit toate criteriile pentru aderarea la spatiul Schengen, fapt confirmat si de Comisia Europeana”, precizeaza MAE.

„Responsabilitatea în îndeplinirea rolului detinut la frontiera estica arata ca România este un partener credibil si serios, pregatit sa îsi asume statutul de stat membru Schengen. Participarea constanta si consistenta a României la operatiunile care vizeaza segmentele supuse presiunilor migratorii ale granitelor UE si la cooperarea cu statele din regiune în cadrul efortului comun de combatere a migratiei ilegale pledeaza în acest sens. Cei doi demnitari au convenit mentinerea unui contact permanent, inclusiv pe linia ministerelor afacerilor interne, pentru identificarea unei solutii care sa corespunda intereselor tuturor statelor membre UE pâna la Consiliul JAI din 7-8 martie 2013”, mai mentioneaza MAE.

Olanda si Germania sunt tarile care au blocat în ultimul an o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spatiul Schengen a României si Bulgariei, anuntând ca pentru a accepta acest lucru asteapta progrese în raportul MCV al Comisiei Europene, prezentat pe 30 ianuarie.

Presedintele Traian Basescu declara, dupa Consiliul European din decembrie, ca în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusa o solicitare adresata Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie sa analizeze luarea unei decizii privind intrarea României si Bulgariei în Schengen.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a întâlnit saptamâna trecuta la Dublin, cu omologii din Germania si Olanda pe tema aderarii României si Bulgariei la Schengen, acestia aratând ca ambele tari vor relua discutiile interne în acest sens dupa adoptarea raportului MCV.Marius Fratila, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie