iRewind – Prima aplicatie creata in Romania cu sanse reale sa cucereasca lumea

 

Românii sunt buni la IT, toata lumea stie lucrul acesta, dar niciunul nu a creat o aplicatie atât de interesanta pentru smartphone-uri cu care sa cucereasca planeta. O echipa formata din trei români si-au propus tocmai acest lucru, iar aplicatia se numeste iRewind.

iRewindBogdan Manoiu, 33 ani, Andrei Pitis, 40 de ani si Mihai Nicolescu, 39 ani sunt oamenii din spatele iRewind, o aplicatie prin care îti poti înregistra evolutiile sportive sub forma unor clipuri video filmate din unghiuri diferite, pe care le poti vedea apoi direct pe smartphone-ul tau. Aplicatia a fost lansata în tara noastra pe pârtia de la Clabucet sosire, în parteneriat cu Orange Romania. Cei trei au gândit aplicatia si compania în sine sa fie globala sau deloc. Dar, cum a început totul?

Cum a aparut iRewind

Ideea iRewind i-a apartinut lui Bogdan Manoiu. Povestea sa pe scurt este urmatoarea: a facut liceul în Franta, a terminat facultatea în Anglia, dupa care s-a întors în România si s-a angajat la ANRE. Aici a lucrat un an de zile, apoi s-a angajat la Coca Cola, unde a lucrat doi ani. A renuntat la Coca Cola preferând sa îsi deschida un restaurant, pe care l-a vândut ulterior. A urmat un job de doi ani în domeniul petrolier si o serie de investitii în imobiliare. “Am ridicat o cladire de birouri în piata Operei pe care am închiriat-o în totalitate si care acum îmi permite sa ma concentrez pe alte afaceri”, spune Manoiu.

Prima idee avuta si pusa în practica este iRewind. “Eram la schi, la Azuga, si sotia ma ruga sa ma filmez sa le arat copiilor. L-am pus pe un prieten sa ma filmeze, dar nu a iesit. Mi-am zis ca e problema cu camera din telefon, asa ca mi-am comandat o camera din SUA, cu stabilizare de imagine. Camera a ajuns, dar când m-am dus la schi nu era zapada, pârtia era plina de pietre. Prima oara când am folosit camera a fost la 2.000 de metri altitudine, dar la temperatura de acolo, de sus, a înghetat instantaneu. Si mi-am zis ca trebuie sa fie o solutie sa te poti filma pe pârtie. si asa mi-a venit ideea i-Rewind”, povesteste Manoiu.

“Nefiind tehnic, primul lucru pe care l-am facut a fost sa îmi caut un partener. Am discutat cu multe firme si multi oameni tehnici. Toti spuneau ca este foarte scump si greu de realizat. L-am cunsocut apoi pe Mihai Nicolescu, care mi-a zis ca este plauzibil. Mi-a placut atitudinea lui. Si asa ne-am apucat de lucru. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa patentam ideea. Ne-am luat avocati din Elvetia si am patentat tot, de la idee, la metoda de captura si la editare”, îsi aminteste Manoiu.
Planuri de cucerire a lumii

Prima companie care a crezut în iRewind a fost Orange. Aplicatia a fost lansata pe pe pârtia de la Clabucet. Schiorii care se dau aici nu trebuie decât sa îsi descarce aplicatia din Google Play sau Apple Store si sa schieze. Atunci când se afla în zona de actiune a camerelor video, acestia sunt filmati. Rezultatul este un film HD, la care doar utilizatorul are acces. Pe pârtie au fost montate 10 camere conectate atât prin cablu cât si prin Wi-Fi. Potrivit lui  Manoiu, aplicatia are mii de utilizatori, care au descarcat zeci de mii de filme.

“Noi credem ca toata lumea va utiliza aceasta aplicatie. Am început cu schi, dar vor urma fotbal, golf, tenis, skateboard, karting. Noi avem un plan sa ajungem în Austria, Franta etc. Veniturile si profitabilitatea sunt cu totul altele decât daca ne-am axa doar pe România. Obiectivul nostru este sa executam cât mai multe sporturi”, spune Manoiu. În ceea ce priveste investitia, aceasta se ridica la 300.000 de euro. “Daca ne oprim în clipa de fata din investitii si ne apucam sa exploatam ceea  ce avem putem sa generam suficient venit pentru a ne acoperi cheltuielile. Obiectivul nostru e diferit, e acela de a cuceri lumea”, spune Manoiu. Compania are în prezent 12 angajati, dar este în continua expansiune. „Ne cautam parteneri si discutam cu toata lumea. În prezent cautam sa facem o runda de finantare pentru a ne asigura dezvoltarea”, încheie acesta.

Echipa iRewind

Bogdan Manoiu, 33 de ani. „Am idei foarte multe. As putea sa vorbesc doua zile despre ele. Ideile sunt ieftine, secretul e în executie, în felul cum le pui în practica”.

Mihai Nicolescu, 39 de ani. „Mi-a placut dintotdeauna calculatoarele. În facultate lucram ca programator. Mi-am facut o firma IT la Buzau si lucrez cu firme din Austria. Din clipa în care am auzit de idee, m-am gândit doar cum sa o pun în practica”

Andrei Pitis, 40 de ani. A fost country manager la Ixia, o companie IT din SUA. “Am crescut compania de la 30, la peste 200 de oameni, dupa care mi-am dat demisia ca sa pot sa ma concentrez pe investitii în firme de tehnologie si sa ajut start-up-uri. Am co-fondat împreuna cu Radu Georgescu si Bogdan Iordache TechAngels, prima retea de investitori privati în startupuri tehnologice din România. Am investit  si în Clever Taxi. La iRewind sunt implicat foarte activ. Cred foarte mult în acest produs”.  Bogdan Biszok, capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

  1. […] dintre exemplele date de specialiştii Cisco, Michael Gasner şi Joseph Bradley este din România. iRewind este o tehnologie care permite pasionaţilor de sporturi să se înregistreze în momentul când joacă tenis sau […]

Adaugă părerea ta


 

Distribuie