Estimare banci: Creditele ipotecare vor scadea in primul trimestru

 

Bancile estimeaza ca cererea de credite imobiliare va continua sa scada în primul trimestru din acest an, dar într-un ritm mai scazut comparativ cu ultimul trimestru din 2012, potrivit unui sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, publicat de Banca Nationala a României (BNR).

casa cu semnul intrebarii„Institutiile de credit au raportat în trimestrul patru din 2012, pentru al doilea trimestru consecutiv, o scadere a cererii de credite imobiliare noi din partea populatiei. Pentru perioada urmatoare (T1/2013), institutiile de credit prognozeaza continuarea scaderii cererii pentru acest segment al creditarii, dar cu o intensitate mai redusa. Pretul locuintelor a fost perceput de catre institutiile de credit ca fiind în scadere si în T4/2012. Bancile preconizeaza ca aceasta traiectorie sa persiste si în T1/2013”, se arata în document.

În ceea ce priveste creditele de consum pentru populatie, bancile se asteapta în acest trimestru la o stabilizare a cererii.

Potrivit documentului, standardele de creditare au ramas nemodificate în T4/2012 pentru creditele destinate companiilor si pentru creditele de consum acordate populatiei, dar au fost înasprite în cazul creditelor destinate achizitiei de terenuri si locuinte.

„Cererea de credite din partea companiilor a crescut semnificativ, în timp ce în cazul populatiei s-a înregistrat o diminuare a cererii de credite noi, atât pentru categoria creditelor imobiliare, cât si a celor de consum. Bancile anticipeaza pentru T1/2013 o cerere de finantare în scadere din partea companiilor si pe segmentul cererii de credite ipotecare din partea populatiei, respectiv stabilizarea cererii de credite de consum”, informeaza sondajul BNR.

Sondajul este efectuat trimestrial de BNR în lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, afirma recent ca nu sfatuieste populatia sa contracteze credite pe termen foarte lung, în conditiile în care costul unui asemenea împrumut este mai mare.

”Bancile sunt criticate ca nu mai ofera credite. În principiu, un credit, cu cât este pe termen mai lung, cu atât costul este mai mare. Nu sfatuim populatia sa ia un credit pe termen foarte lung. Problema este ca ratele dobânzii sunt mai mari la noi, dar asta nu are de-a face cu durata creditului contractat”, a afirmat Lazea.

Volumul total al creditului intern, exprimat în lei, depasea, la finele lunii noiembrie a anului trecut, 307,1 miliarde de lei, în crestere cu 6% fata de cel înregistrat în noiembrie 2011 si în scadere cu 0,24% fata de luna precedenta din 2012, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a României /BNR/. Astfel, la finalul lunii octombrie 2012, volumul se situa la aproximativ 307,85 miliarde de lei, iar în noiembrie 2011 la aproximativ 289,4 miliarde de lei.

Din cele peste 307,1 miliarde de lei, 228,99 miliarde de lei reprezinta volumul creditului acordat sectorului privat, adica firmelor si populatiei, iar restul de peste 78,1 miliarde de lei reprezinta creditul guvernamental.

Volumul creditelor în lei acordate populatiei se situa, la finele lunii noiembrie 2012, la peste 84,6 miliarde de lei, în crestere cu 3,79% fata de noiembrie 2011.

În ceea ce priveste valoarea creditelor în valuta acordate sectorului privat, aceasta a crescut de la peste 142,2 miliarde euro, în noiembrie 2011, la aproximativ 144,3 miliarde euro, în noiembrie 2012.economica.net.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie