Bruxelles in legatura cu carnea de cal etichetata ca fiind de vita: Nu suntem în fata unei situatii de pericol sanitar
Scandalul produselor congelate din carne de cal în loc de carne de vita nu constituie o criza sanitara, a asigurat un purtator de cuvânt al Comisiei Europene care a apreciat functionarea sistemului de trasabilitate al carnii în Europa.
„Nu suntem în fata unei situatii de pericol sanitar”, a declarat Frederic Vincent, purtator de cuvânt al comisarului pentru Sanatate si Politica consumatorilor, Tonio Borg.
„Aici este vorba de o problema cu etichetarea. Carnea nu a fost etichetata corect”, a adaugat acesta în cadrul unei conferinte de presa.
Acesta a amintit ca Uniunea Europeana intervine doar în caz de pericol sanitar pentru a interzice comercializarea unui produs.
În alte cazuri, controlul produselor tine de competenta statelor membre, a adaugat purtatorul de cuvânt, subliniind ca „toate alimentele din UE pot fi urmarite”. „Aceasta poate dura câteva zile, câteva ore” însa „se poate ajunge la sursa problemei”.
„O data ce un produs este pus pe piata, tine de competenta si responsabilitatea statelor membre sa verifice daca produsul este fara pericole si conform cu legislatia”, a declarat acesta.
Statele în cauza recurg totusi la „Sistemul rapid de alerta pentru alimentatia umana si animala” (Rapid alert system for food and feed, RASFF), un fel de platforma gestionata de Comisie pentru schimbul de informatii.
„Statele membre sunt înca în cursul anchetelor si vor continua sa faca schimb de informatii”, a explicat Vincent.
Însa acesta a subliniat faptul ca în „48 de ore am putut sa ne facem o idee despre ceea ce se întâmpla”. „Aceasta arata ca trasabilitatea functioneaza”, a insistat el.
„Putem urmari cine ce a facut. Însa revine statelor membre sa verifice ceea ce s-a întâmplat si sa ia masurile la nivel penal”, a adaugat acesta.
„Daca a existat frauda sau denaturarea produsului, operatorii vor trebui sa regleze problema între ei” si „sa se acuze reciproc” în fata instantelor.
Daca originea trebuie mentionata pentru carnea proaspata, acesta nu este cazul si pentru carnea procesata, care trebuie doar sa specifice ce fel de carne a fost utilizat.
Scandalul a izbucnit în Marea Britanie dupa ce lasagna, produsa de gigantul alimentar suedez Findus, ce trebuia sa fie de vita, s-a dovedit a contine carne de cal, mai ieftina ca cea de vita.
Aceste produse au fost fabricate de un subcontractant francez, societatea Comigel.
Carnea în cauza, de origine româneasca, conform autoritatilor franceze, a tranzitat printr-un comerciant cipriot, apoi unul olandez, înainte de a sosi la furnizorul francez, Spanghero, si de a fi directionata catre preparator, Comigel.Ana Borlescu, mediafax.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!