Vânzarea actiunilor Rompetrol negociate de Guvern cu KazMunayGas. Vezi cat vor investi kazahii

 

Rompetrol vrea sa rascumpere anul acesta actiunile detinute de statul român la rafinaria Petromidia. KazMunayGas poarta negocieri cu guvernul, potrivit Income Magazin TV. Statul, prin Ministerul Economiei, detine aproape 45% din actiuni în contul unei datorii istorice si a devenit actionar la Rompetrol Rafinare dupa ce obligatiunile emise de Rompetrol în anul 2003 s-au convertit în actiuni.

rafinarie rompetrolRompetrol Group a investit 1,3 miliarde de dolari în ultimii 10 ani pentru a-si creste capacitatea anuala de productie de la Petromidia. Investitiile grupului în România ar putea ajunge la 700 de milioane de dolari în urmatorii 7-10 ani. Titov Buzescu, consilierul CEO al Grupului Rompetrol, a prezentat, în emisiunea Income Magazin, de la Antena 3, perspectiva Rompetrol.

”Datoriile istorice ale Rompetrol au fost transformate într-un instrument financiar cu o maturitate bine stabilita”, a decarat Buzescu. “Pe toata aceasta perioada, Rompetrol a platit dobânzi de aproape 250 de milioane de dolari, iar neîntelegerea de interpretare a textului a fost vizavi de conversia totala sau partiala a acestor obligatiuni în numerar sau actiuni. În 2010, când obligatiunile au ajuns la scadenta si Rompetrol ar fi trebuit sa achite suma pe care o datora în schimbul acestor obligatiuni, a achitat doar o parte, si de aici neîntelegerea. Diferenta a fost apoi transformata în actiuni, statul devenind actionar la Petromidia”.

Kazahii vor solutionarea pe cale amiabila a diferendului

Buzescu a confirmat ca se poarta negocieri la cel mai înalt nivel, iar Rompetrol si actionarul majoritar doresc  solutionarea pe cale amiabila, cât mai urgenta, a acestui diferend. Kazahii au doua motive pentru a stinge litigiul. Unul operational, deoarece datorita acestei neîntelegeri planurile de reorganizare si restructurare a grupului Rompetrol sunt încetinite, dar si o chestiune de imagine, a admis reprezentantul firmei.

”Grupul KMG este un investitor strategic pentru România, este o companie cu o cifra de afaceri de 18 miliarde de dolari pe an si 65.000 de angajati. Kazakhstanul, ca si resurse dovedite de petrol si gaze este pe locul 11 mondial, anul trecut au extras si comercializat 80 de milioane de tone urmând ca, pâna în 2020 sa se ajunga la 140 de milioane de tone. Un astfel de investitor strategic are tot interesul sa rezolve cât mai repede si pe cale amiabila acest diferend, a subliniat Buzescu. În ultimii 4 ani, contributia la bugetul de stat a Rompetrol s-a cifrat în jurul cifrei de 6 miliarde de dolari. Investitiile în ultimii patru ani au fost 4 miliarde de dolari, din care 2 miliarde investitii directe în economia româneasca. Am pastrat toate locurile de munca în cadrul companiei”, a adaugat Buzescu.

De ce au cumparat kazahii Rompetrol

Buzescu a explicat de ce KMG a cumparat Rompetrol: ca un producator important de petrol si gaz , era în cautare de piete de desfacere. Achizitionând Rompetrol si rafinaria Petromidia, în bazinul Marii Negre, compania a obtinut acces comercial la peste 300 de milioane de consumatori finali. ”Este foarte clar ca urmarim dezvoltarea regionala în bazinul Marii Negre, cu investitii în urmatorii 7-10 ani de 1,5 miliarde de dolari. Din acestea, jumatate ar fi destinate României ca principala piata de desfacere. Avem în plan în România 150 de benzinarii în urmatorii 3-5 ani, în celelalte tari adiacente bazinului Marii Negre 200 si vrem sa deschidem operatiuni comeciale în Turcia si Ucraina”, a spus Buzescu. Compania KMG  este, însa, preocupata de stabilitatea stabilitate economica si politica. ”Avem nevoie de o piata stabila, mai ales când vorbim de investitii de miliarde de dolari, si, nu de neglijat, avem nevoie de dialog si transparenta. Poate ar fi util ca la nivel guvernamental sa ia nastere un organism destinat investitorilor strategici si privati, sa înteleaga care sunt problemele, cum le putem rezolva, mai ales în situatii de criza economica, când investitiile ar fi benefice si realizate cât mai rapid”.Ion Voicu, dcnews.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie