Romgaz s-a aliat cu compania San Leon Energy controlata de George Soros, pentru a explora gaze in Polonia

 

Aurelian Oil&Gas, compania britanica împreuna cu care Romgaz are concesionat un câmp gazeifer din Polonia, a fost cumparata de San Leon Energy, o companie controlata de George Soros.

import gazeProducatorul român de gaze Romgaz este mai nou asociat cu englezii de la San Leon Energy în explorarea  câmpului gazeifer Siekirki din Polonia care are rezerve estimate de 12 miliarde de metri cubi (cât toata productia României într-un an). Proiectul este vechi de trei ani iar partenerul initial era compania britanica Aurelian Oil&Gas, ce deruleaza operatiuni si în România. Aceasta a fost cumparata, la sfârsitul luinii ianuarie, de San Leon, o companie de asemenea britanica, care este specializata în explorarea si exploatarea resurselor în tari în curs de dezvoltare. Aceasta este detinuta de miliardarul american de origine maghiara George Soros, prin intermediul fondului de investitii Quantum Partners.

„Avem date preliminare privitoare la rezervele probabile de gaze dar suntconfidentiale, nu pot fi publicate fara acordul partenerului. Probabil, în scurt timp, putem face si o comunicare oficiala”, a declarat Lucian Stancu, purtator de cuvânt la Romgaz. Potrivit acestuia, procentele pe care le detin Romgaz si San Leon, fosta Aurelian Gas&Oil, sunt, de asemenea, confidentiale, însa ce se poate spune e ca Romgaz este minoritara.

Proiectul din Polonia reprezinta prima iesire pe pietele din afara a celei mai mari companii de stat din România. Romgaz a mai participat la o licitatie în Irak pentru o concesiune pe gaze dar autoritatile locale tergiverseaza anuntarea rezultatului de mai bine de un an. De altfel, Romgaz, prin Stancu, nici macar nu-si pune mari sperante în acest proiect.

Pe lânga concesiunea din Polonia, Aurelian Oil&Gas avea mai multe proiecte în România care includeau concesiunile pe câmpurile Bilca, Bacau si Suceava. Toate au fost vândute în 2011 când englezii au si renuntat la opratiunile din România.

San Leon Energy are operatiuni de explorare si exploatare a reurselor de hidrocarburi în Irlanda, Maroc, Germania, Albania,  Spania, Franta si Italia.

Romgaz este cea mai mare companie aflata în portofoliul statului român si cel mai mare producator român de gaze. Circa sase miliarde de metri cubi sunt produsi anuali de Romgaz.

Georghe Soros este unul dintre cei mai cunoscuti miliardari si filantropi din lume. El a devenit celebru dupa ce, în anul 1992 a facut un profit de un miliard opt sute de milioane de dolari, mizând la bursa pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autoritatile britanice au fost nevoite sa scoata lira din mecanismul de schimb valutar al Uniunii Europene.
În 1993, Soros a înfiintat Fundatia pentru o Societate Deschisa numita si Fundatia Soros.
Soros îsi exprima frecvent opiniile cu privire la problemele politice, economice si monetare de actualitate, publicând carti si articole de presa, precum si dând interviuri difuzate la radio si TV. Florin Cojocaru,economica.net.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie