Papa Benedict al XVI-lea va demisiona la sfarsitul lunii februarie

 

Papa Benedict al XVI-lea îsi anunta demisia începând cu 28 februarie, a declarat purtatorul de cuvânt al Vaticanului, citat de AFP.

papa benedict al XVI-leaPapa Benedict al XVI-lea sustine ca nu mai are „fortele” necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale.
„Papa a anuntat ca va renunta la ministerul sau la ora 20.00 (21.00 ora României), la 28 februarie. Atunci va începe perioada «sede vacante» (locul vacant)”, a precizat purtatorul de cuvânt Federico Lombardi, într-un anunt fara precedent în istoria Bisericii Catolice.

„Am ajuns la certitudinea ca fortele mele, din cauza vârstei mele înaintate, nu mai sunt apte pentru a exercita adecvat ministerul petrinian”, a declarat Benedict al XVI-lea, în vârsta de 85 de ani, în anuntul sau în latina, tradus ulterior de Vatican.

Papa a subliniat ca „în lumea de astazi, supusa unor schimbari rapide si agitata de probleme de mare importanta pentru viata credintei, pentru a conduce barca Sfântului Petru si a propovadui Evanghelia, forta corpului si a spiritului sunt la fel de necesare”.

Aceasta forta „a slabit în ultimele luni în mine într-o asemenea masura ca trebuie sa recunosc îmi incapacitatea de a administra bine ministerul care mi-a fost încredintat”, a adaugat Papa.

Vaticanul anunta „un nou Papa pentru Pasti”

„Ar trebui sa avem un nou Papa pentru Pasti”, a declarat în cadrul unei întâlniri cu presa parintele Federico Lombardi, adaugând ca un conclav ar urma sa fie organizat în urmatoarele 15-20 de zile dupa demisie. Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani si nu va participa la conclav, urmeaza sa se retraga într-o manastire din incinta Vaticanului, dupa un sejur initial în resedinta papala de vara din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

Într-o carte-interviu din 2010, Papa a vorbit despre posibilitatea demisiei în cazul în care nu se va mai simti în stare sa continue.

Singurul precedent în istoria Bisericii, Celestin al V-lea, a abdicat din functie înainte a de fi întronizat, în 1924. El a trait izolat pâna la desemnarea sa ca Papa si nu se simtea pregatit sa îsi asume acest rol în Biserica.

Pentru a-si exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un „traznet pe cerul senin”.

Seful Guvernului italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, „foarte zguduit de acest anunt”. Iuliana Enache, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie