Ministrul Agriculturii afirma ca din România nu a fost exportata carne de cal etichetata ca fiind de vita
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, ca din România nu a fost exportata carne de cal gresit etichetata, autoritatile verificând cele doua abatoare mentionate de firma franceza, dar suspiciunile nu s-au confirmat.
„În ultimele 48 de ore autoritatile române au desfasurat ample actiuni de control pentru a clarifica suspiciunile ca din România ar fi plecat în spatiul intracomunitar carne etichetata în mod gresit. Am actionat într-un mod preventiv, deoarece nici pâna în acest moment nu exista o sesizare oficiala transmisa României”, a afirmat ministrul.
Constantin a spus ca autoritatile franceze „s-au referit” la doua abatoare din România. Unul dintre ele se afla în Brasov (CarmOlimp, controlat de familia secretarului de stat din Ministerul Agriculturii Valentin Soneriu) si altul în Botosani.
„Aceste abatoare au fost indicate de compania franceza ca fiind suspecte, compania franceza fiind aflata în centrul unui scandal international, fara a exista probe sau indicii ca falsul s-ar fi produs pe teritoriul României”, a adaugat ministrul.
El a spus ca nu exista vreun indiciu care sa confirme ca etichetarea gresita ar fi avut loc în România.
„De când pleaca din gospodaria cetateanului si pâna când este sigilata, marfa trece prin cel putin patru controale sanitar-veterinare. Transportul iese din tara sigilat si nu va fi desigilat decât când intra în unitatea de procesare. Una dintre societati a exportat doar carne de cal, ceea ce înseamna ca etichetarea gresita era practic imposibila. Cea de-a doua exporta si carne de cal, si de vita, si are o traditie de sapte ani în domeniu, fara sa fi existat vreodata suspiciuni cu privire la modul în care îsi desfasoara activitatea. Verificarile la aceasta societate nu confirma etichetarea gresita”, a aratat ministrul Agriculturii.
El a precizat ca din România nu a fost exportata carne tocata.
„Nu se confirma niciuna dintre suspiciunile vehiculate în presa. Din punctul nostru de vedere, al autoritatilor române, pâna la aparitia nor elemente noi, consideram chestiunea încheiata”, a adaugat Constantin.
Carmolimp a transmis luni ca actiunile din Franta reprezinta un atac fara precedent asupra industriei românesti de profil.
„În tot decursul anului 2012 grupul Carmolimp nu a livrat la export carne de vita, motiv pentru care carnea de cal nu ar fi avut cum sa fie gresit etichetata. De asemenea, reprezentantii Carmolimp considera cel putin rusinoasa încercarea Spanghero si Comigel de a da vina pe producatorii români. Daca a plecat din România carne de cal, aceasta nu putea fi etichetata decât ca si carne de cal. Daca procesatorul francez a confundat carnea, atunci cu siguranta era prima zi din viata sa când procesa carne”, se arata într-un comunicat al Carmolimp.
Cantitati importante de carne de cal – pâna la 100% – au fost descoperite în Marea Britanie în carne pentru friptura, apoi în lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita. Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel. Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din România. Asociatiile profesionale românesti din domeniul alimentar au respins însa aceste acuzatii, afirmând ca originea problemei nu este în România.
Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Ministrul Agriculturii si celelalte autoritati cu atributii în domeniu vor solicita în numele României ca firmele vinovate de scandalul carnii de cal, „din Franta, Luxemburg sau alta parte”, sa raspunda direct, deoarece România nu trebuie tratata ca „suspectul de serviciu”.Liviu Iancu,mediafax.ro.
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!