Ce coeficienti de salarizare se aplica in 2013

 

Ce coeficienti de salarizare se aplica in 2013? Care este grila de salarizare la nivel national? Iata doua intrebari care nelinistesc multi contribuabili de la inceputul lunii februarie, de cand salariul minim brut pe economie a crescut la 750 de lei.

Calcul tarifeTrebuie sa stiti ca este pentru 2013 nu exista nici un contract de munca unic la nivel national in vigoare. Cu alte cuvinte, nu exista nici coeficienti de salarizare care sa se aplice la nivel national.

Mai mult decat atat retineti ca, incepand din 2011, in legislatia romaneasca actuala nici macar nu mai exista notiunea de contract colectiv unic la nivel national, odata cu intrarea in vigoare a Legii Dialogului Social (Legea  nr. 62/2011), la 13 mai 2011.

Legea Dialogului Social stabileste ca se pot negocia si incheia contracte colective de munca doar la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate.  Ceea ce inseamna ca singurii coeficienti de salarizare care pot exista sunt cei prevazuti in aceste contracte colective de munca semnate la nivel de unitati, grupuri de unitati sau sectoare de activitate.

Conform Legii Dialogului Social, contractul colectiv de munca reprezinta conventia incheiata in forma scrisa intre angajator sau organizatia patronala si reprezentantii angajatilor, prin care se stabilesc clauze privind drepturile si obligatiile ce decurg din relatiile de munca. Prin incheierea contractelor colective de munca se urmareste promovarea si apararea intereselor partilor semnatare, prevenirea sau limitarea conflictelor colective de munca, in vederea asigurarii pacii sociale. Contractul colectiv de munca nu poate fi denuntat unilateral.

Atentie! La finalul anului 2011, s-a publicat o hotarare de Guvern prin care se aprobau sectoarele de activitate din economia nationala pentru care se pot negocia si incheia contracte colective de munca. Este vorba despre HG nr, 1260/2011, publicata in 29 decembrie 2011, care stabileste ca pot fi incheiate contracte sectoriale de munca pentru 29 de sectoare de activitate in baza codurilor CAEN. Vezi fisierul atasat pe avocatnet.ro.Roxana Neagu

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie