Summit incendiar

 

Negocieri dure întreruperea reuniunii la nivel înalt de mai multe ori și întâlniri bilaterale succesive pentru a găsi mult doritul și necesarul compromis pe tema bugetului Uniunii Europene pentru exercițiul bugetar 2014-2020. Acesta este pe scurt „tabloul” Summit-ului UE care are loc la Bruxelles și la care era de așteptat ca cei 27 de lideri să ajungă la un acord în privinţa bugetului UE pentru perioada 2014-2020, chiar și cu prețul unor aranjamente de ultim moment.

Bruxelles,

Joi seara reuniunea a început cu peste 5 ore întârziere, vineri dimineata povestea s-a repetat, pentru că au loc noi discuții pentru găsirea compromisului necesar, mai ales că, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a sugerat o reducere sensibilă în suma totală pentru cheltuieli în bugetul UE pentru 2014-2020, până la nivelul de 960 de miliarde de euro.

Potrivit președintelui Parlamentului European, prezent și el la negocieri, ,,preşedintele Van Rompuy a prezentat un compromis care ar implica cheltuieli de 960 de miliarde – vorbim aici despre angajamente – în timp ce, în privinţa plăţilor efective, nivelul ar fi de 910-913 miliarde de euro,, . O diferenţă mai mare între cele două niveluri, de angajamente şi, respectiv, de plăţi, ‘poate fi discutată, dar suma plăţilor efective nu poate fi inferioară celei de 913 miliarde de euro’, susține unul dintre membrii echipelor de negociatori, care consideră că, sume ca 900 sau 905 miliarde de euro pentru plăţile efective ar fi de neconceput.

Amintim că, la reuniunea șefilor de stat și de guvern ai UE, din noiembrie, Herman Van Rompuy a prezentat o propunere cu suma de 973 de miliarde de euro pentru angajamente şi 943 de miliarde pentru plăţi. La acel moment, propunerea a fost respinsă de Marea Britanie, dar şi de Germania, ţările nordice şi Olanda , dar Parlamentul European a anunțat că
nu va accepta ca bugetul pentru perioada 2014-2020 să fie ‘amputat’. ‘Suntem pregătiţi, în calitate de reprezentanţi ai statelor, să acceptăm economii. Totuşi, cu cât vă îndepărtaţi mai mult de propunerea Comisiei Europene, cu atât este mai probabil că decizia voastră se va lovi de un refuz al PE’, a avertizat Martin Schulz în discursul său din Consiliul European.

Acest proiect de buget are o structură veche de douăzeci de ani și el reprezintă mai puţin de 1% din bogăţia Uniunii. Capitolele principale ale alocărilor bugetare rămân agricultura şi  ajutoarele regionale.

Potrivit cotidianului Le Monde, francezii asigură că cheltuielile agricole sunt investiţii pentru viitor, dar nu demonstrează în fapte aceste afirmaţii, din moment ce exporturile lor agroalimentare sunt acum inferioare celor ale germanilor şi olandezilor. Ţările din Sud şi Est se luptă să apere ajutoarele regionale, dar acestea nu s-au dovedit a fi cu adevărat eficiente pentru a contracara criza euro. În schimb adevăratele investiţii de viitor sunt sacrificate: europenii sunt incapabili să lanseze adevărate programe de cercetare, iar proiectele lor de infrastructură sunt practic o scoatere de la naftalină a celor propuse de Jacques Delors… în 1994. Deşi partizanii unui buget generos au găsit o cauză justă în apărarea programului de schimburi universitare Erasmus, nu sunt nici ei-înşişi convinşi de valoarea adăugată a acestui buget.

Constăm de fapt, pentru a câta oare în ultimii ani, că solidaritatea de care fac atâta caz liderii UE este doar pe hârtie, câtă vreme fiecare încearcă să îşi reducă contribuţia, dar fără reduceri la ce are de primit. De altfel, deputații europeni i-au criticat săptămâna aceasta, în plenul de la Strasbourg, pe britanici că doresc doar anumite reducei, fără însă să accepte reducerea alocării de care ar trebui să beneficieze pentru agricultură. Iar la dezbaterea pe buget, la care a participat președintele francez, François Hollande, în Parlamentul European deputaţii europeni au avertizat că, în starea actuală, ei vor respinge bugetul.

În absenţa unui acord, consecinţele negative vor fi ,,uriaşe,, şi efectele pe termen lung, a mai spus sursa citată, întrucât cele circa 80 de reglementări sectoriale care acompaniază bugetul pe care Consiliul îl aprobă în procedură de codecizie cu Parlamentul European (PE) vor fi amânate. Capitolele vizate pentru reduceri sunt : Competitivitate pentru creştere şi joburi, Cetăţenie, libertate, securitate şi justiţie, Europa globală şi Administraţie.

Zonele în care nu sunt prevăzute reduceri şi vor beneficia chiar de mici reduceri sunt Coeziunea și Conservarea şi managementul resurselor naturale, care include Politica Agricolă Comună (PAC).

Există voci care susţin și că summitul ar putea continua în timpul weekendului, dacă cei 27 nu ajung la un compromis.amosnews.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie