Sectia de judecatori din CSM a facut o cerere neobisnuita Inspectiei Judiciare

 

Pentru a se constata cum s-a apărat independența magistraților, Secția de judecători din CSM a solicitat Inspecției Judiciare să verifice, până pe 15 martie, finalitatea avizelor de arestare și percheziție emise în ultimii cinci ani, scrie luju.ro.

Finalizarea unui asemenea control va arăta ceea ce presa a semnalat de mult, respectiv că, în multe cazuri, CSM a permis unor procurori să compromită profesional și moral, în lipsă de probe, magistrați.

Demersul dă, pe de altă parte, și semnalul că Secția de judecători, în frunte cu fostul președinte Horațius Dumbravă și Adrian Neacsu, nu se lasă intimidați de dosarele care li s-au deschis peste noapte la ANI și la DNA, după ce aceștia au cerut demisia Oanei Hăineală.

Dispoziția Secției de judecători din CSM, neobservată, din cauza lipsei de transparență, deși s-a aflat pe ordinea de zi a plenului CSM de marți, a provocat deja tensiuni. Există zvonuri că Inspecția Judiciară, susținută de Oana Hăineala, vrea să atace în instanță demersul Secției. Finalizarea acțiunii Secției de judecători din CSM ar echivala cu recunoașterea oficială că există procurori care fabrică dosare, voit sau din incompetență,unor magistrați.

Un asemenea raport ar duce, firesc, și la instituirea răspunderii procurorilor care distrug carierele unor magistrati, obligând, totodată, ca, pe viitor, DNA, DIICOT sau PICCJ – Sectia de urmarire penala sa vina cu dosarul cu probe la CSM, atunci când vor cere avize de percheziție, reținere sau arestare preventivă și nu cu simple cereri admise „pe încredere”.

Un caz foarte cunoscut este cel al judecătorului român Corneliu Birsan și a soției acestuia, în care perchezițiile încuviințate de CSM pe 6.10.2011 la locuința judecătorului au fost declarate ilegale de CEDO.cotidianul.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie