Secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe: Lucram pentru reducerea tensiunii.Ungaria nu vrea sa aduca problema steagului secuiesc în arena internationala

 

Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situatiei care a evoluat dupa ce România a interzis folosirea steagului secuiesc pe cladirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, afirmând ca Budapesta nu vrea ca problema sa fie ridicata la nivel european.

steag secuiesc arboratNemeth a declarat joi seara pentru postul public de televiziune m1 ca a le permite minoritatilor sa îsi foloseasca simbolurile fara restrictii este una dintre valorile de baza ale Europei.

Ungaria nu vrea ca problema sa fie ridicata la nivel european, a declarat Nemeth. „Situatia a evoluat în Tinutul Secuiesc si este important sa ramâna acolo … Ungaria nu vrea sa o aduca în arena internationala”, a explicat el.

El a afirmat ca este în interesul Ungariei sa rezolve situatia prin dialog cu România, mai degraba decât ca tensiunile sa escaladeze. „Lucram pentru reducerea acestei tensiuni”, a adaugat el.

Miercuri, ministrul român de Externe Titus Corlatean a amenintat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucuresti Oszkar Fuzes dupa ce diplomatul si-a exprimat sprijinul fata de autonomia Tinutul Secuiesc, exprimând si ideea ca ar sustine modificarea articolului 1 din Constitutia României. Ministrul român de Externe a protestat si fata de afirmatiile lui Nemeth, care i-a cerut Guvernului român sa renunte la interdictia privind steagul secuiesc si sa înceteze „agresiunea simbolica” împotriva minoritatii maghiare.

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a discutat joi la telefon cu omologul sau român, si a declarat ulterior ca Ungaria si România vor continua cooperarea „tinând cont de sensibilitatile celor doua tari, de dreptul natural al comunitatilor etnice, principiile europene si standardele privind minoritatile etnice”.Iuliana Enache, mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie