Bugetul UE ar putea fi taiat pentru prima data in istorie

 

Liderii europeni par gata sa taie astazi bugetul Uniunii Europene, pentru prima data in istoria sa de 56 de ani. O victorie majora pentru David Cameron, titreaza The Telegraph. Propunerile pentru bugetul pe perioada 2014-2020, aflate pe masa vineri dimineata, ar reduce cheltuielile UE cu 30 miliarde de lire sterline intre 2014 si 2020, comparativ cu nivelul actual.

finantare uePachetul istoric de reduceri depus de catre Herman Van Rompuy, presedintele UE, dupa o lupta inversunata dintre Cameron si François Hollande, ar putea salva contribuabilul britanic cu pana la 500 milioane lire sterline/ an.

„Pentru prima data in istoria UE, va exista o reducere de buget reala”, a declarat doamna Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei si fostul comisar al UE pe buget.

Un compromis se profila vineri dimineata intre liderii europeni pe tema viitorului buget al UE pana in 2020, intre cei condusi de Marea Britanie, care cer taieri semnificative ale cheltuielilor, si aparatorii unui cadru mai ambitios, ca Franta si Italia, relateaza AFP.

Dupa mai mult de 15 ore de dezbateri, intalniri bilaterale si conversatii private, sefii de stat si de guvern nu ajunsesera inca la un acord, dar pareau sa se apropie de acesta.  Reuniunea celor 27 de membri, suspendata pe durata noptii, urma sa se reia la ora 05.30 GMT (07.30 ora Romaniei).

Presedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a anuntat ca „lucreaza la un acord” si ca va prezenta o noua propunere de compromis.

Potrivit mai multor surse europene, nivelul autorizat de cheltuieli viitoare ar fi de 960 de miliarde de euro, iar cel al resurselor financiare efective pentru urmatorii sapte ani ar fi de 908 miliarde de euro, cu posibilitatea unei marje de manevra de 12 miliarde.

„Un compromis se schiteaza incetul cu incetul. De acum pare posibil dar inca nu este (cazul)”, a declarat o sursa franceza.

Herman Van Rompuy voia initial sa propuna o valoare autorizata a cheltuielilor viitoare de 960 de miliarde de euro si o valoare de 913 miliarde pentru platile efective.  Presedintele francez François Hollande si cancelarul german Angela Merkel au convenit asupra acestor cifre miercuri seara, potrivit unui negociator. Dar Merkel si premierul britanic David Cameron ar fi vorbit joi despre o valoare net inferioara pentru platile efective.

Hollande si premierul italian Mario Monti au refuzat ca acordul final sa fie dictat de Marea Britanie.  Potrivit unei surse europene, Monti a amintit, ca si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ca mentinerea Marii Britanii in UE nu este garantata, dupa anuntul lui Cameron privind organizarea unui referendum pe aceasta tema dupa 2015.

De la sosirea sa la Bruxelles, joi la pranz, premierul britanic s-a aratat foarte hotarat. „In noiembrie, cifrele prezentate erau cu adevarat foarte ridicate. Ele trebuie sa coboare. Si daca nu se va intampla asa, nu va exista niciun acord”, a avertizat el.

Pentru a tine cont de criza si de austeritatea impusa in numeroase state membre, valorile prezentate in noiembrie de Van Rompuy sunt deja in scadere neta in raport cu cererile Comisiei Europene: 973 de miliarde pentru angajamente si 943 de miliarde pentru plati efective. Aceasta propunere a fost respinsa deja de Marea Britanie, dar si de Germania, tarile nordice si Olanda.incont.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie