Bugetul de asigurari sociale pentru 2013 a fost adoptat. Cotele contributiilor raman la valoarea din 2012

 

Parlamentul a adoptat joi bugetul de stat pentru 2013, precum si bugetul de asigurari sociale pentru acest an. Desi cotele contributiilor raman la acelasi nivel ca si pana acum, in actele normative adoptate joi de parlamentari, exista totusi si cateva noutati in privinta asigurarilor sociale din acest an, una dintre ele fiind majorarea cu peste 100 de lei a castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

CalculatorLegea bugetului asigurarilor sociale, in forma adoptata de Parlament si trimisa Presedintelui Romaniei pentru promulgare, pastreaza nivelul contributiilor sociale obligatorii la pensii si somaj la aceeasi valoare ca in 2012.

Contributii la pensii

Astfel, exact ca anul trecut, cotele de contributie de asigurari sociale pentru 2013 sunt:

31,3% pentru conditii normale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori;
36,3% pentru conditii deosebite de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8 % datorate de angajatori;
41,3% pentru conditii speciale de munca, datorate de angajator si angajati, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.

Legea mai stabileste ca, in cota de contributie individuala de asigurari sociale, este inclusa si cota de 4% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, prevazuta de Legea nr.411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Va reamintim ca anul trecut aceasta cota se situa la valoarea de 3,5% din CAS datorat de angajat.

„In anul 2013, pentru plata drepturilor la domiciliul beneficiarilor, cheltuielile pentru transmiterea si achitarea drepturilor finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si a celor din bugetul asigurarilor pentru somaj se stabilesc prin aplicarea coeficientului de 1% asupra sumelor platite si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv”, mai prevede actul normativ citat. Trebuie sa stiti ca initial, cand legea era in faza de proiect, coeficientul fusese redus fata la 0,9%. Parlamentarii au revenit insa asupra prevederii si au mentinut coeficientul la 1% din sumele platite, cat a fost si anul trecut.

De asemenea, legea bugetului asigurarilor sociale  mai stabileste ca, in anul 2013, tariful pentru un talon de plata la domiciliul  beneficiarilor, in situatia  in  care  acestia au optat pentru plata in cont curent sau in cont de card, este de 2,15 lei si se suporta din bugetul din care se finanteaza dreptul respectiv.

Somaj

Nici contribuatiile la somaj nu sunt modificate comparativ cu anul 2012. Si in acest an, cotele sunt stabilite la nivelul de:

0,5% – contributia datorata de angajatori;
0,5% – contributia individuala.

De asemenea, angajatorii mai datoreaza o contributie de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diferentiata in functie de clasa de risc, cuprinsa intre 0,15% – 0,85%, precum si o contributie de 0,25% pentru la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

In schimb, prin legea bugetului de asigurari sociale pentru 2013, Guvernul a sistat acordarea de credite in conditii avantajoase si fonduri nerambursabile pentru crearea de locuri de munca in acest an.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor de somaj permitea, prin art. 86, ca, pentru infiintarea si dezvoltarea de IMM-uri, unitati corporatiste, asociatii familiale sau PFA-uri care sa creeze locuri de munca, sa poata fi acordate credite pentru investitii, pentru o perioada de maxim 3 ani, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. In cadrul acestei facilitati, creditele se acordau pe baza unor studii de fezabilitate, proportional cu numarul de locuri ce urmau sa fie create.

De asemenea, tot pentru crearea de locuri de munca, art. 86^1 din Legea somajului prevedea chiar si acordarea de fonduri nerambursabile. Vizate de aceasta masura erau atat intreprinderile mici si mijlocii si unitatile cooperatiste (car sa incadreze in munca pe perioada nedeterminata someri pe care sa ii mentina in activitate cel putin 4 ani), cat si asociatiile familiale ori PFA infiintate de someri.

„In anul 2013 nu se acorda credite in conditii avantajoase, respectiv fonduri nerambursabile prevazute la art. 86  si 86^1 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru  somaj  si stimularea ocuparii fortei de munca, cu  modificarile si completarile ulterioare”, stabilesc insa reglementarile din Legea bugetului asigurarilor sociale pentru acest an.

Sanatate

In ceea ce priveste CASS, legea bugetului de stat pentru 2013 mentine nivelul contributiei la sanatate la nivelul din 2012, si anume:

5,2% pentru cota datorata de angajatori, prevazuta la art.258 din Legea nr.95/2006;
10,7% pentru cota datorata de persoanele prevazute la art.259 alin.(6) din Legea nr.95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
5,5% pentru celelalte categorii de persoane care au obligatia platii contributiei direct sau cu plata din alte surse.

Creste salariul mediu utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale

Legea bugetului asigurarilor sociale conceput pentru 2013 majoreaza cu peste 100 de lei castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

In timp ce in 2012 acest castig salarial era 2117 lei, in 2013 el va creste pana la 2223 lei.

In aceste conditii si cuantumul ajutorului de deces se va majora tot pana la 2223 lei, in cazul asiguratului sau pensionarului.

In schimb, in cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces va fi in 2013 de 1112 lei , fata de 1059 de lei, cat era anul trecut.

Atentie! Pentru a se putea aplica, cele doua legi adoptate joi de parlamentari trebuie promulgate de presedintele Traian Basescu si publicate in Monitorul Oficial.

Va reamintim ca si salariul minim a crescut de la 1 februarie pana la 750 de lei, iar punctul de pensie a fost indexat, ajungand in 2013 la valoarea de 762,1 lei.Roxana Neagu, avocatnet.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie