Adrian Bordea, candidat la functia de vicepresedinte al CSM considera ca rolul Consiliului este si acela de a frâna manifestari excesive ale libertatii de expresie

 

Judecatorul Adrian Bordea, candidat la functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), sustine în proiectul sau de candidatura ca rolul Consiliului este si acela de „a frâna manifestari excesive ale libertatii de expresie, considerate uneori ca atribut al independentei individuale”.

Adrian Bordea„Consiliul Superior al Magistraturii, în îndeplinirea rolului sau constitutional, are obligatia de a asigura independenta justitiei, de a consolida statutul magistratului si de a eficientiza sistemul judiciar. Cu toate acestea, rolul Consiliului este si acela de a frâna manifestari excesive ale libertatii de expresie, considerate uneori ca atribut al independentei individuale”, se arata în proiectul lui Bordea, postat pe site-ul CSM.

Judecatorul Adrian Bordea realizeaza în proiect o radiografie a sistemului judiciar, identificând mai multe „puncte slabe”, determinate, în opinia sa, cu precadere de „reglementari neadecvate, lacunare sau chiar contradictorii”.

„Astfel, volumul de activitate în raport cu resursele umane este foarte mare, având în vedere obiectivele si calitatea lucrarilor ce trebuie efectuate. Insuficienta resurselor umane, a unor scheme necorelate cu volumul de activitate conduce implacabil la disfunctionalitati care se repercuteaza în eficienta si calitatea actului de justitie. La aceasta se adauga perioadele lungi în care posturile vacante nu sunt ocupate, din pricina unor proceduri greoaie înca neadecvate sau a reticentei ocuparii unora”, se arata în proiect.

Adrian Bordea apreciaza ca spatiul în care functioneaza majoritatea instantelor este inadecvat: birouri supraîncarcate, arhive neîncapatoare, circuitul fluxului uman greu de rezolvat, sali de sedinta neîncapatoare.

„Însa una dintre cele mai grave stari este aceea a instabilitatii si incoerentei legislative, cu conotatii direct negative în stabilirea unei jurisprudente unitare pe termen mediu si lung. Efectele negative se regasesc si în lipsa de eficienta a actului de justitie prin scaderea ritmului de solutionare a cauzelor, în asteptarea unor solutii de principiu care sa conduca la unificarea jurisprudentei”, sustine Bordea.

Consiliul Superior al Magistraturii va discuta în sedinta plenului din 13 februarie alegerea vicepresedintelui Consiliului, calitate pentru care si-a depus candidatura judecatorul Adrian Bordea. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie