Scandal diplomatic la Bucuresti. Ambasadorul Ungariei a acuzat România de „agresiuni simbolice” prin interzicerea arborarii steagului secuiesc pe cladirile publice. Vezi reactia oficialilor romani

 

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, si-a depasit mandatul si a încalcat regulile diplomatice internationale prin declaratiile sale referitoare la oficializarea unui tinut autonom, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, care a anuntat ca joi va „face un anumit gest diplomatic”.

steag secuiesc„Dati-mi voie sa va spun ca instructiunile au fost transmise. Eu însumi voi face un anumit gest diplomatic mâine, dar îmi rezerv dreptul sa comentez mâine pe aceasta tema. În orice caz, am vazut ca domnul ambasador a devenit un star de televiziuni românesti. Încalca o cutuma diplomatica clara. Nu mai are usi deschise, cel putin în acest moment, din partea institutiilor românesti si sper ca mâine sau în zilele urmatoare sa clarificam pe canal bilateral cu autoritatile de la Budapesta aceste aspecte si sa fie determinat acest ambasador sa se reîntoarca în mandatul sau. Daca nu va face acest lucru, atunci mandatul sau se va încheia mult mai rapid în România”, a spus Titus Corlatean, la Antena 3.

El a aratat ca pozitia României a fost una „transanta, clar exprimata” si ca ambasadorului ungar i s-a transmis ca „legea româneasca nu este negociabila”, iar atributele statului român sunt scrise în Constitutie si trebuie respectate. „Simbolistica nationala româneasca trebuie respectata, ceea ce nu înseamna ca desconsideram minoritatea nationala maghiara si identitatea sa specifica, dar atunci când vorbim de legea româneasca, care stabileste foarte clar ce însemne sunt arborate la institutiile publice ale statului român – si la consilii judetene, si la prefecturi, si la primarii – lucrurile acestea trebuie respectate si în plan intern, dar si de alte state, asa cum este cazul Ungariei. Lucrurile astea nu sunt negociabile”, a sustinut Corlatean, condamnând „jocul politic” al secretarului de stat din MAE ungar Zsolt Nemeth.

Oficialul de la Budapesta a acuzat România de „agresiuni simbolice” prin interzicerea arborarii steagului secuiesc pe cladirile publice din tara noastra. Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a declarat, la rândul sau, miercuri seara, într-o emisiune la Realitatea tv, ca statul ungar sprijina cererea maghiarilor din tara noastra daca ei doresc crearea tinutului secuiesc. „Ceea ce facut ambasadorul ungar la Bucuresti este însa o depasire a mandatului oricarui ambasador care este acreditat într-o capitala si aici nu vorbim numai de respectarea regulilor interne dintr-un stat, dar vorbim de regulile diplomatice internationale, stabilite foarte clar prin Conventia de la Viena. Lucrurile astea sunt foarte serioase si va asigur ca le tratam foarte serios”, a afirmat Corlatean.

Seful diplomatiei de la Bucuresti a subliniat ca un reprezentant al unui stat strain nu se poate pronunta în privinta modului în care este redactata Constitutia statului acreditar. „În general, când cineva din exteriorul unui stat suveran, independent si cu atât mai mult reprezentantul acreditat în capitala acelui stat se pronunta la modul în care ar fi trebuit redactata Constitutia, legea fundamentala a unui stat – se pronunta asupra unor chestiuni importante care tin de suveranitatea statului – aceasta este o încalcare clara a regulilor diplomatice, a cutumelor diplomatice, dar pâna la urma contravine unui spirit pe care noi cel putin îl dorim a promova în continuare – relatii de buna vecinatate, de întelegere foarte buna cu Ungaria, cu care subliniez înca o data avem un parteneriat strategic cu un continut european, cu un continut politic, economic, extrem de solid. Acesta este interesul României, daca exista alte interese dincolo, în cealalta parte, este bine sa le stim”, a spus Corlatean.
El a mentionat ca i-a transmis instructiuni ambasadorului român la Budapesta, care va face joi „un demers clarificator” la sediul MAE ungar. agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie