Proiect Parlament European: Reducerea limitei de zgomot permisa pentru autoturisme

 

Limitele de zgomot pentru masini ar urma sa fie diminuate, pentru a proteja sanatatea publica, potrivit unui proiect adoptat miercuri de Parlamentul European, care prevede ca primele vizate în acest sens sa fie noile modele de vehicule.
Potrivit unui comunicat remis Mediafax de Parlamentul European, deputatii europeni au recomandat, de asemenea, introducerea unui sistem de etichetare care sa informeze consumatorii despre nivelul de zgomot produs de masinile noi, precum si cresterea zgomotului vehiculelor electrice si hibride, astfel încât acestea sa fie auzite si de pietoni.

masini in traficProiectul legislativ propune introducerea graduala a unor limite noi dupa sase si opt ani de la intrarea în vigoare a noii legislatii, se precizeaza în comunicat.

Limitele pentru masinile standard vor fi reduse astfel la 68 de decibeli, de la 74, cât este limita în prezent. Vehiculele mai puternice vor avea o marja de manevra limitata la 2 sau 6 decibeli. Limita pentru camioanele grele foarte puternice, de peste 12 tone, va fi mentinuta la 81 de decibeli, potrivit sursei citate.

Deputatii europeni mai vor ca masinile noi sa fie etichetate în functie de performanta lor în privinta zgomotului, astfel încât sa existe o informare a consumatorilor. Scheme similare de etichetare exista pentru eficienta consumului, zgomotul cauciucurilor si emisiile de dioxid de carbon.

Pe de alta parte, deputatii sunt îngrijorati de faptul ca motoarele silentioase ale masinilor electrice si hibride ameninta pietonii si, de aceea, doresc sa stabileasca cerinte obligatorii pe viitor, care sa creasca zgomotul produs de aceste vehicule. Proiectul legislativ identifica un numar de standarde care trebui sa fie create pentru astfel de „sisteme de avertizare acustica a vehiculului”, se mai arata în comunicat.

Expunerea sustinuta la un zgomot intens de trafic poate duce la extenuare fizica, poate afecta functionarea organelor interne si poate contribui la aparitia unor boli, inclusiv cardiovasculare.

Cercetarile întreprinse de Agentia Europeana de Mediu arata ca jumatate din populatia urbana a Uniunii Europene este expusa la zgomote de trafic mai mari de 55 de decibeli.

„Exista dovezi stiintifice care sustin impactul negativ al zgomotului din trafic, însa proiectul legislativ are în vedere doar zgomotul produs de motorul vehiculelor. Înca de la început am avut o viziune mai larga, trebuie sa luam în calcul si alti factori, cum ar fi calitatea drumurilor, aerodinamica si cauciucurile”, a declarat raportorul Miroslav Ouzký (Cehia), dupa ce proiectul legislativ a fost adoptat cu 401 voturi „pentru”, 228 „împotriva” si 20 de abtineri.

Ouzký va începe negocierea unui acord cu tarile din UE pe aceasta problematica. mediafax.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie