Preturile la alimente in Romania, cu 30% mai mici decat in UE, dar salariul de 4-5 ori mai mic

 

Preturile la alimente sunt in Romania cu circa 30% mai mici decat media europeana.

alimenteAparent, acest lucru ar trebui sa ne bucure, sa ne incante, dar am avea aceasta reactie doar daca am omite un alt fapt esential: salariile!

Chiar daca ne bucuram inca de preturi mai reduse ca-n multe tari europene, ne bucuram fara bani in buzunar!

Econtext va arata care este nivelul preturilor fata de media europeana. Care este nivelul preturilor in toate statele UE fata de media europeana si, in plus, cat e salariul mediu brut in fiecare din acest stat. Am corelat nivel preturi – salariu pentru a ne face o idee despre tarile in care e bine sa traiesti. Sau rau!
Asadar, vestea buna privind preturile alimentelor nu e atat de imbucuratoare daca ne uitam la salariul mediu din Romania. Care este de aproape cinci ori mai mic decat media europeana!

Bulgarii sunt insa si mai napastuiti ca noi: salariul mediu este de sase ori mai mic decat media europeana, in timp ce mancarea este doar cu 31,2% mai ieftina ca-n restul tarilor din blocul comunitar. Alta tara nefericita este Letonia, cu un salariu de trei ori mai redus decat media din UE, dar cu alimente mai scumpe cu 13,7% fata de nivelul mediu din Europa.

Dar sunt si tari europene in care e bine sa traiesti, unde salariile sunt consistente, iar preturile rezonabile.

Vezi aici cat sunt preturile la alimente si cat e salariul in fiecare stat european. Sorin Barbu, econtext.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie