Parlamentul a adoptat bugetul asigurarilor sociale de stat

 

Bugetul asigurarilor sociale de stat pentru anul 2013 a fost adoptat, cu un amendament admis, joi, de Plenul reunit al Parlamentului, cu 310 voturi pentru si 109 împotriva.

parlamentariVeniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat se ridica la 50,995 miliarde lei, pentru anul 2013, cu 4,42% mai mare fata de cel din anul 2012. Subventiile primite de la bugetul asigurarilor sociale de stat sunt de 13,4 miliarde lei. Valoarea punctului de pensie este de 762,1 lei. Bugetul pentru somaj prevede venituri totale în valoare de 1,728 miliarde lei, iar subventia de la stat pentru echilibrare însumeaza 11,7 milioane lei, potrivit proiectului de buget publicat recent pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Amendamentul prevede ca ordonatorul principal de credite are obligatia sa transmita MFP detalierea în structura, pe functii, a numarului maxim de posturi finantat prin Legea Bugetului asigurarilor de stat si salariul mediu de baza pe functii, din anul 2013, în 30 de zile de la intrarea în vigoare a Legii Bugetului asigurarilor sociale.

Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public de pensii sunt în suma de 49,243 miliarde lei, respectiv 7,9% din PIB.

Pensiile aferente sistemului public reprezinta 99,4% din totalul veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat estimate la 50,995 miliarde lei. Suma de 291,7 milioane lei, respectiv 0,6%, este aferenta sistemului asigurarilor de accidente de munca si boli profesionale.

Fata de anul trecut, veniturile totale ale bugetului asigurarilor sociale de stat au fost diminuate cu 3,051 miliarde lei, suma dirijata catre Pilonul II de pensii obligatorii administrate privat, echivalentul cotei de 4% ce se deduce din contributia individuala de asigurari sociale.

Bugetul asigurarilor sociale de stat va fi alimentat din contributiile pentru asigurari sociale ale sistemului public de pensii (73%), contributiile pentru accidente de munca si boli profesionale (0,6%), venituri nefiscale (0,2%), subventii primite de la bugetul de stat (26,2%).agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie