Liderul minoritatii germane din România, Klaus Johannis indeamna la calmarea spiritelor în relatiile diplomatice dintre Ungaria si România

 

Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Johannis, a îndemnat la calmarea spiritelor în relatiile diplomatice dintre Ungaria si România. ”Astfel de lucruri nu se rezolva prin declaratii ambalate. România si Ungaria sunt state vecine si ar fi bine sa ne întelegem”.

Klaus IohanisLiderul minoritatii germane din România considera deplasata forma pozitiilor publice la care s-a ajuns în urma disputelor pe tema arborarii steagului secuiesc si arata ca unele dintre solicitarile etnicilor maghiari sunt deplasate. ”Eu personal nu agreez autonomia pe criterii etnice si aceasta este si pozitia FDGR. Credem în autonomia administratiei publice locale, în autonomia culturala, dar nu pe criterii etnice. Altfel, lucrurile intra într-o zona sensibila, ale carei potentiale manifestari le-am mai avut în apropiere, ma refer la fosta Iugoslavie”, spune Johannis.

Presedintele FDGR a catalogat discutiile din ultimele doua zile drept ”un scandal artificial”. ”Am parerea ca ar face bine sa se calmeze si unii si altii”, a comentat Johannis. ”Scandalul” a pornit dupa declaratiile publice ale secretarului de stat în Ministerul de externe maghiar, Zsolt Németh, care a sustinut ca guvernul din care face parte cere oprirea unor ”agresiuni simbolice” împotriva maghiarilor care traiesc în România. Secretarul de stat nu este la prima iesire de acest gen, reprezentantul FIDESZ (partidul aflat acum la guvernare în Ungaria) fiind acuzat în trecutul apropiat si de UDMR de interventii politicianiste. Înmultirea derapajele publice, pigmentate cu pozitii antisemite, ale unor lideri politici din statul vecin a fost semnalata recent si de catre reprezentantii Statele Unite ale Americii.
”Daca a fost sau nu momentul si modul potrivit de a face astfel de declaratii nu am caderea sa comentez. Dar asta ne mai lipse acum, un conflict pe teme etnice”, a declarat pentru Evenimentul Zilei si Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidential.

Fostul consilier prezidential se arata surprins de amploarea publica a discutiilor. ”Este o chestiune care mie îmi scapa. S-a ajuns la o escaladare a relatiilor diplomatice dintre cele doua tari si ambele state au de pierdut. Nu a aparut nicio noutate în pozitiile celor doua tari si s-a ajuns la o spirala a discutiilor careia eu nu îi vad rostul”, a completat Peter Eckstein Kovacs.
În cadrul declaratiilor publice din ultimele zile, autoritatile române au atras atentia oficialilor de la Budapesta sa nu se mai amestece în chestiunile care tin de respectarea legilor din România. În mai multe interventii televizate, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oszkar Fuzes, a aratat ieri ca sustine modificarea Constitutiei României pentru a favoriza autonomia pe criterii etnice.Traian Deleanu, evz.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie