Divergente privind termenul de implementare pe bursa gazelor

 

Tranzactiile cu gaze naturale urmeaza sa fie transparentizate din aprilie, conform programului de guvernare si a acordului cu institutiile financiare internationale. OPCOM a transmis spre aprobare ANRE regulamentul de functionare a pietei centralizate a gazelor. În schimb, marile companii de utilitati se opun unui grafic de implementare atât de rapid si cer o amânare deoarece considera ca mai întâi trebuie organizata piata spot si cea de echilibrare.

import gazeOPCOM, administratorul pietei noastre de energie, a transmis, pe 1 februarie, spre aprobare ANRE (reglementatorul pietei) pachetul de documente aferent organizarii si functionarii pietei centralizate de tranzactionare a gazelor. Documentele au fost agreate într-un grup de lucru organizat la nivelul OPCOM, cu mai multi operatori din piata gazelor.

Guvernul si-a asumat transparentizarea tranzactiilor cu gaze naturale, prin înfiintarea unei burse a gazelor pe platforma OPCOM, atât prin programul de guvernare, cât si prin acordul cu institutiile financiare internationale. Termenul de implementare este 1 aprilie 2013.

Conducerea ACUE (Asociatia Companiilor de Utilitati) a informat autoritatile ca se grabesc cu implementarea, întrucât ANRE mai are multe reglementari de adoptat pentru a fluidiza piata gazelor, respectiv cele privind organizarea unei piete spot si a unei piete de echilibrare. ACUE solicita o amânare a implementarii bursei gazelor pâna la clarificarea legislatiei din domeniu.

Reprezentantii Asociatiei arata într-o scrisoare transmisa recent catre OPCOM: „Consideram ca, din punct de vedere teoretic, o astfel de abordare (tranzactionarea centralizata a gazelor pe o platforma centralizata dupa modelul energiei electrice) în conditiile existentei unui cadru de reglementare stabil si predictibil, precum si a unui model de piata bine definit si verificat în timp, poate conduce la o mai mare flexibilitate a pietei gazelor. Din pacate, conditiile actuale de functionare a pietei gazelor nu îndeplinesc niciunul din cele doua puncte mentionate mai sus”.

Sistemul actual de tranzactionare pe piata gazelor este caracterizat de contracte pe perioade scurte, modificate prin nenumarate acte aditionale.

„Cu siguranta, acest mod de lucru nu este cea mai buna solutie, dar este cel mai adaptat situatiei actuale în care ne confruntam cu lipsa transparentei asupra modalitatii de alocare a productiei interne pentru consumatorii de pe piata reglementata, cu variatiile consumurilor fata de cele avute în vedere la momentul stabilirii cantitatilor de import si deci cu frecvente modificari în cursul lunii ale procentelor de import, cu imposibilitatea asigurarii flexibilitatii din gazele înmagazinate”.

ACUE considera ca trebuie realizat un studiu detaliat în care sa fie analizate toate implicatiile dezvoltarii platformei centralizate. Companiile de utilitati afirma ca este foarte probabil ca studiul sa releve ca prioritate nu tranzactionarea la termen a gazelor, ci implementarea mecanismelor pentru realizarea unei piete reale de echilibrare.

În raspunsul OPCOM la scrisoarea ACUE, operatorul pietei de energie arata ca membrii grupului de lucru au identificat un tip de produs cu aplicabilitate pe piata noastra de gaze, în conditiile actualului cadru de reglementare, respectiv contractul lunar pentru livrare în banda a gazelor din productia interna: „Termenul de livrare lunar a fost stabilit de catre membrii grupului de lucru ca reprezentând termenul contractual care se poate bucura de lichiditate, de conditii corespunzatoare de crestere graduala a acestei lichiditati si care ar putea sa ofere semnale de pret necesare pentru celelalte segmente de contractare ale pietei angro.

Mai mult, mecanismele de tranzactionare ce fac obiectul proiectului dezvoltat de Grupul de lucru sunt de natura sa asigure experienta de operare necesara participantilor la piata cu privire la toate produsele ce pot fi implementate în mod similar cu celelate piete europene, pentru diferite termene de livrare a gazelor”.

Piata de echilibrare este un proiect fata de care OPCOM sustine ca si-a exprimat disponibilitatea în vederea definitivarii si implementarii, dar care nu este de natura sa afecteze prin nulitate proiectul tranzactionarii la termen. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie