Top 10 datorinici la stat

 

Cinci dintre primii 10 datornici la bugetul de stat apartin sectorului feroviar de stat, iar restantele cumulate ale acestora reprezinta circa 30% din suma totala a celor 10 restantieri, conform datelor Fiscului pentru finele anului trecut.

DatoriiSuma cumulata a primilor 10 cei mai mari datornici la bugetul de stat la 31 decembrie 2012 se ridica la 3,3 miliarde de lei (aproximativ 742 milioane de euro, la cursul mediu anual leu-euro). Conform datelor centralizate de Capital, valorea datoriilor companiilor prezente în “Topul rusinii”  au scazut cu 1,8 miliarde de lei fata de valorea raportata în urma cu un an. La finele lui 2011, suma datoriilor se ridica la 5,11 miliarde de lei. Mentionam ca la finele anului 2010, datoriile cumulate a primilor 10 restantieri era de 4,2 miliarde de lei.

Revenind la situatia de la finele anului trecut si facuta publica recent de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF),  liderul “Topului rusinii” este Compania Nationala a Huilei Petrosani cu 1,35 miliarde de lei (304 mil. euro). Fata de valoarea raportata în urma cu un an, datoria CNH a scazut cu aproape 600 milioane de lei. Locul secund este detinut de Galaxy Tobacco cu 537 milioane de lei. Conform datelor prezentate de ANAF, la 31 decembrie 2011, compania nu mai era prezenta în TOP 10, având o restanta care se ridica la doar 61,8 milioane de lei. În urma cu doi ani, compania detinea tot pozitia a doua cu 919 milioane de lei. În decursul celor doi ani au existat mai multe litigii între Fisc si companie legata datoriile mai vechi detinute de fosta Societate Nationala a Tutunului Românesc.

Podiumul este întregit de CFR Marfa, companie pe care statul român vrea sa o privatizeze în prima parte a acestui an. Datoria companiei catre bugetul de stat se ridica la finele anului trecut, conform datelor ANAF, la 411 milioane de lei. Cel mai probabil, datoriile companiei urmeaza sa fie sterse sau convertite în actiuni, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, anuntând ieri ca are în intentie ca CFR Marfa sa intre în procesul de privatizare cu datorii cât mai mici asa încât sa fie atractiva investitorilor interesati. De altfel, ieri, în cadrul CSAT, a fost aprobat procesul de privatizare al CFR Marfa.

Urmatoarea companie aflata pe lista neagra este CFR SA, cu o datorie restanta de 385 milioane de lei. În urma cu doi ani, CFR SA detinea medalia de bronz cu o datorie de 852 de milioane de lei, iar la finele lui 2011 era cap de lista, depasind chiar si CNH, asa cum se poate observa din tabelele de mai jos.

Locul cinci este detinut de European Food, companie detinuta de fratii Micula. Datoria totala la 31 decembrie însuma 220 de milioane de lei. Pe urmatorul loc a intrat Rompetrol Downstream cu o restanta de 131 milioane de lei. Compania care face parte din grupul Rompetrol, controlat de KazMunaiGaz, a intrat pe lista datornicilor la bugetul de stat din toamna anului trecut, asa cum am arata Capital în luna octombrie 2012. Atunci reprezentantii companiei ne-au explicat ca „sumele mentionate ca reprezentând creante bugetare datorate de Rompetrol Downstream sunt o parte din valoarea amenzii aplicate de Consiliul Concuretei prin decizia din decembrie 2011”.

Top 10 este întregit de companii de stat. Posta Româna se afla pe locul 7 cu restante care se ridicau la finele anului trecut la 102 milioane de lei, aproximativ 80 de milioane reprezentând neplata unor taxe si impozite. În cazul Postei Române, oficialii ANAF mentioneaza ca “au fost acordate înlesniri la plata”. Locurile 8,9 si 10 sunt detinute de Telecomunicatii CFR SA, Reparatii Locomotive CFR Brasov si Intretinere Mecanizata a Caii Ferate. Ciprian Mailat, capital.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie