Reactia oficiala a Bisericii Ortodoxe Române vizavi de speculatiile privind averile si salariile colosale ale preotilor

 

Pentru ca au aparut numeroase speculatii privind averile si salariile colosale ale preotilor, reprezentantii Patriarhiei s-au gândit sa lamureasca oficial si transant aceasta problema.

preoti cu mercedesAsa ca au publicat pe site-ul patriarhiei un comunicat prin care spun cum sta treaba cu salariile: „Statul român nu plateste integral salariile personalului clerical si neclerical, ci asigura doar o contributie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învatamântul preuniversitar), impozitele, asigurarile de sanatate si contributiile sociale sunt platite din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti. 

Din cei 14.231 de preoti si diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt  salarizati exclusiv din fondurile proprii ale unitatilor bisericesti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizati neclericali sunt platiti integral de Biserica.

Precizam ca personalul bisericesc clerical si neclerical se numara printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii. În numeroase comunitati din tara, în special din mediul rural, din cauza saraciei si a migratiei în strainatate, preotii nu mai reusesc sa-si completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentând unicul venit sigur pentru întretinerea familiei. De retinut este si faptul ca anual sumele alocate în bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezinta doar 0, 4 % din buget, adica de peste 10 ori mai putin decât sumele alocate pentru învatamânt si sanatate.”

Ei, atunci daca preotii si personalul clerical se numara printre categoriile care au cele mai mici salarii, atunci cum se explica masinile de zeci de mii de euro si hainele scumpe pe care reusesc sa le etaleze umilii slujtori ai Domnului?!

Banii desigur ca vin din magazinul online, unde butonii argintati si sfintiti se vând ca pâinea calda. antena3.ro.

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie