Pescuit durabil in Uniunea Europeana
Parlamentul European (PE) a adoptat miercuri, cu o larga majoritate, o rezolutie care vizeaza un pescuit mai durabil în UE, punând capat practicilor de pescuit excesiv care se afla la originea declinului resurselor de peste.
Textul a fost adoptat cu 502 de voturi pentru, 137 de voturi împotriva si 27 de abtineri de catre eurodeputatii reuniti în sesiune plenara la Strasbourg.
Reforma, care ar urma sa intre în vigoare în 2014, va face obiectul discutiilor între PE si Consiliul UE. Irlanda, care detine în prezent presedintia Consiliului UE, a anuntat ca spera ca blocul celor 27 sa ajunga la un acord asupra acestui subiect pâna la finalul mandatului sau, în luna iunie.
Eurodeputatii au solicitat restabilirea stocurilor de peste în apele UE, în prezent exploatate în exces, pâna în 2015.
UE este pe locul trei în lume din punctul de vedere al pescuitului, dupa China si Peru, dar 47% din stocurile din Oceanul Atlantic si 80% din cele din Marea Mediterana sunt afectate de pescuitul excesiv.
De asemenea, rezolutia stipuleaza interzicerea progresiva a aruncarii pestilor în mare din 2014. Practica respectiva consta în aruncarea peste bord a pestilor necomercializati pentru ca sunt prea mici sau pur si simplu în afara cotei, cantitate care reprezinta aproape un sfert din capturile totale ale UE. Introducerea obligatiei pescarilor de a descarca toata captura i-ar face sa fie mai selectivi, apreciaza parlamentarii europeni.
Însa daca statele sunt de acord cu obiectivul de reducere a risipei, calendarul interzicerii aruncarii pestilor în mare si modalitatile de aplicare a masurii risca sa faca obiectul unor discutii tensionate.
Una dintre principalele prevederi ale reformei propuse de Comisia Europeana (CE) în iulie 2011, liberalizarea cotelor de pescuit, a fost adoptata, PE lasând astfel la alegerea statelor membre instituirea unei astfel de sistem.
Comisarul european pentru pescuit, Maria Damanaki, doreste instituirea unor ‘concesiuni de pescuit transferabil’, sistem al pietelor nationale pentru drepturile de pescuit, care ar urma sa le asigure celor care vor sa se lase de meserie posibilitatea de a-si vinde concesiunile altor parti interesate. Exista însa temerea ca o astfel de decizie ar favoriza companiile de pescuit industrial, principalele vinovate pentru scaderea stocurilor de peste. agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!