Inca o posibila impartire in regiuni a Romaniei

 

Conform unor surse politice, Romania ar urma sa fie impartita in opt regiuni, legea urmand sa fie discutata in cadrul USL si apoi depusa la Parlament, pentru a fi adoptata.

regiuni1Iata cum arata acest proiect, conform surselor citate. Marile surprize ar veni in Regiunea Nord Est, unde Piatra Neamt ia locul pe care toata lumea se astepta sa il ocupe Iasiul si Constanta lui Radu Mazare, inlocuita cu Braila.

1. Regiunea Bucuresti-Ilfov: municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, cu resedinta in municipiul Bucuresti;

2. Regiunea Centru: judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, cu resedinta in municipiul Alba Iulia ;

3. Regiunea Nord Est: judetele Bacau, Botosani, Neamt, Iasi, Suceava si Vaslui, cu resedinta in municipiul Piatra Neamt ;

4. Regiunea Nord Vest: judetele Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj, cu resedinta in municipiul Cluj-Napoca ;

5. Regiunea Vest: judetele Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, cu resedinta in municipiul Timisoara;

6. Regiunea Sud Vest: judetele Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti si Gorj, cu resedinta in municipiul Craiova;

7. Regiunea Sud: judetele Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Teleorman, cu resedinta in municipiul Calarasi ;

8. Regiunea Sud Est: judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea, cu resedinta in municipiul Braila.

Cum se va imparti puterea in regiunile Romaniei

Ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea, a explicat pentru www.stirileprotv.ro cum va functiona mecanismul de administrare a regiunilor si cat de “puternic” va fi cel care va conduce o astfel de capitala regionala. El a declarat ca, in primul rand, este nevoie ca in proiectul de modificare a Constitutiei sa fie inclusa notiunea de regiune, precum si cea referitoare la sefii viitoarelor capitale.

“In proiectul nostru de modificare a Constitutiei va fi inclusa notiunea de regiune la un capitol, iar la un alt capitol, la capitolul autoritati publice locale, pe langa cele existente – primar, consiliu local, consiliu judetean – vor fi incluse si cele de conducatori al regiunii si de consiliu regional”, a spus Liviu Dragnea.

Ministrul Dezvoltarii Regionale a tinut sa sublinieze ca viitorul Consiliu Regional va adopta hotarari si nu legi, iar primariile vor primi mai multa putere.

“Va fi un nivel administrativ relativ asemanator ca atributii cu ce are un Consiliu Judetean acum. Va fi un Consiliu Regional care va adopta hotarari, nu legi. Atributiile regiunilor vor fi in special legate de dezvoltarea regionala si de dezvoltarea economica a regiunii. Din punct de vedere administrativ vor veni competente de la Guvern in primul rand, pentru ca procesul de regionalizare va fi in pachet cu procesul de descentralizare. Principiul subsidiaritatii spune ca cele mai multe competente trebuie duse la sistemul cel mai apropiat de cetatean, in functie de capacitatea administrativa a acelui nivel. La primarie se vor duce niste competente mult mai multe decat sunt acum, care sunt de nivel judetean – intre consiliile judetene, iar cele care sunt de nivel regional in cadrul regiunii.

Dar nu va exista o subordonare intre regiune si celalalte autoritati locale, nu va exista o putere mai mare a presedintelui regiunii sau a guvernatorului, cum se va numi, asta va iesi din dezbatere. Iar principalele atributii pe care le reprezinta dezvoltarea economica, regiunea intentionand sa devina autoritate de management, sa fie partener direct cu Bruxelles-ul. Din acest motiv vrem ca regiunile sa fie infiintate si sa fie functionale pana la 31 decembrie 2013, pentru ca in urmatorul exercitiu financiar sa poata sa absoarba bani direct de la Comisie si asta inseamna un timp mult mai scurt si bani mai multi pentru Romania.“, a mai spus Dragnea.

La randul sau, fostul ministru liberal, Paul Victor Dobre, sustine ca, desi USL a anuntat ca proiectul vizeaza infiintarea a opt regiuni, numarul acesta ar putea fi inca modificat. totodata, Dobre recunoaste ca va fi o discutie “sensibila” in ceea ce priveste stabilirea capitaelor regionale.

“Va fi o discutie probabil mult mai aplicata, se vor consulta mai multi, inclusiv numarul de regiuni poate fi inca discutat. Eu cred ca n-ar trebui sa cantonam discutia pe capitalele de regiuni, important este ca regionalizarea sa insemne o descentralizare reala si transferul a cat mai multor atributii de la administratia publica centrala spre regiuni, astfel ea nu nu-si are motivatia. Bineinteles ca va fi o discutie sensibila pe capitale, dar cred ca in momentul de fata importanta este realizarea regionalizarii si va atrag atentia ca in prealabil trebuie sa modificam Constitutia, pentru ca acest nivel administrativ nu este prevazut in Constitutia actuala.”, a declarat fostul ministru PNL.

Dobre a tinut insa sa precizeze ca actualele judete raman in vigoare si ca nu vor fi desfiintate.

“Punctul de vedere al USL-ului este foarte clar, raman judetele si, de fapt, lucrul acesta s-a intamplat in toata Europa pe parcursul regionalizarii, deci nu desfiintam judetele, insa important, revin si subliniez, este descentralizarea..”, a declarat Paul Dobre. stirileprotv.ro.

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie