CSM va discuta în 13 februarie, revocarea judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet si alegerea vicepresedintelui

 

Consiliul Superior al Magistraturii va discuta în sedinta plenului din 13 februarie atât cererile de revocare din functia de membru CSM a judecatorilor Alina Ghica si Cristi Danilet cât si alegerea vicepresedintelui Consiliului, calitate pentru care si-a depus candidatura Adrian Bordea, a anuntat miercuri, la finalul sedintei acestui for, purtatorul de cuvânt Monica Prejmereanu.

CSMDe asemenea, reprezentantul CSM a precizat ca tot în aceeasi sedinta se va lua în discutie si modificarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor din perspectiva intrarii în vigoare a noului Cod de procedura civila.

La finalul sedintei plenului Consiliului de miercuri, membrii forului au avut o discutie informala legata de solicitarea Sectiei de judecatori de a aborda alegerea vicepresedintelui dupa dezbaterea cererilor de revocare în cazul celor doi membri CSM. Membrii Sectiei de judecatori si-au mentinut punctul de vedere exprimat în urma cu o zi.

Judecatorul Alexandru Serban, membru ales în Consiliu, declarase, dupa sedinta plenului de miercuri, ca nu s-a stabilit nici când se va discuta alegerea vicepresedintelui CSM si nici când vor dezbate cererile de revocare a celor doi judecatori.

„Propunerea ordinii de zi este atributul presedintelui. Plenul aproba ordinea de zi. În masura în care va exista o propunere a presedintelui, sigur trebuie sa respecte legea, adica sa fie în termen de 15 zile, atunci plenul se va pronunta. Deocamdata nu a fost pusa pe ordinea de zi o astfel de chestiune”, a afirmat miercuri Serban.

Judecatorul Adrian Bordea, membru ales al CSM din partea Înaltei Curti de Casatie si Justitie, si-a depus marti candidatura pentru functia de vicepresedinte.

În urma dezbaterilor din Sectie de judecatori, în unanimitate, membrii acesteia au decis sa sustina candidatura acestuia.

„S-a decis ca sustinerea acestei candidaturi sa fie însotita de o delimitare clara a atributiilor administrative în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În acelasi timp, s-a decis ca dezbaterea candidaturii în plenul CSM sa aiba loc ulterior dezbaterii cererilor de revocare din calitatea de membri ai Consiliului a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet”, sustineau reprezentantii Sectiei de judecatori.

În urma cu o saptamâna, Sectia de judecatori a decis ca procedura de alegere în functii de conducere a Consiliului, presedinte/vicepresedinte, sa se realizeze cu respectarea principiilor de transparenta si legalitate cu concretizarea urmatorilor pasi: dezbaterea/discutarea prealabila în cadrul Sectiei pentru judecatori a candidaturii depuse pentru functia de vicepresedinte; anuntarea candidaturii într-un termen rezonabil; publicarea proiectului de candidatura pe pagina de internet a CSM, în vederea aducerii la cunostinta publicului, cu cel putin 3 zile înainte de data sedintei plenului în care au loc alegerile pentru functia de vicepresedinte.

Alegerea vicepresedintelui CSM, programata initial pe 4 ianuarie, a fost amânata de mai multe ori. Procedura a fost reluata dupa ce judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet si-au retras candidaturile în contextul în care majoritatea instantelor din tara a votat pentru revocarea lor din CSM.agerpres.ro.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie